Anna Kinberg Batra, partiledare Moderaterna Foto: SVT

Kinberg Batra: När det är kris måste vi ta ansvar

Uppdaterad
Publicerad

Förre moderatledaren och statsministern Fredrik Reinfeldt kritiserade i ett nytt tal skarpt att det talas om systemkollaps i Sverige på grund av flyktingarna. Nuvarande Moderatledaren Anna Kinberg Batra säger i Agenda att politiker måste ta ansvar vid en ohållbar situation som i höstas. – Ett samhälle måste fungera även i kriser.

Anna Kinberg Batra intervjuades i Agenda om bland annat EU:s flyktingavtal med Turkiet, som träder i kraft vid midnatt, och om det tal av Fredrik Reinfeldt som spridits i medierna under söndagen, där han i en inspelning från en gala i måndags var skarpt ironisk och kritisk mot att det nu talas om systemkollaps i Sverige.

”Om Sverige är i kollaps och ingenting fungerar, vilka ord har vi kvar för att beskriva det som nu sker i Syrien?” sade Reinfeldt bland annat.

Agenda

Kinberg Batra fick frågan om hon håller med Reinfeldt.

”Vi hade en ohållbar situation”

– Jag tillhör inte dem som tycker att Sverige inte fungerar. Sverige är ett bra samhälle. Då måste man få det att fungera även i kriser. Det kräver politiskt ledarskap, att man ser till att få det att funka när det inte gör det. Det gjorde det inte i höstas och det tycker jag man ska ta på allvar. Vi och Tyskland tog väldigt mycket ansvar, ett antal andra länder gjorde det inte. Människor fick sova ute, barn försvann, då hade vi en ohållbar situation, säger Anna Kinberg Batra.

Du har ju själv talat om en hotande systemkollaps på grund av det stora antalet flyktingar?

– På grund av att det inte gick att ha kontroll vid våra gränser, att det inte gick att ta emot och pröva...

Har du varit oförsiktig med orden?

– Det jag talat allra mest om och behöver fortsätta tala om och göra är att Sverige kan få det att funka bättre i en kris. Vi ska vara ett land som tar ansvar när människor måste fly. Det är svårt att föreställa sig att ge sig iväg med risk för livet. Men i ett läge där det inte funkar, då tycker jag man ska ta ansvar som politiker att få det att funka bättre. Annars riskerar man mycket värre konsekvenser, säger Anna Kinberg Batra.

Men är det rätt att beskriva det som en hotande systemkollaps?

– Under hösten var det en ohållbar situation där människor kom i kläm och där det inte fungerade. Sedan har vi gjort ett antal saker för att få det att fungera bättre. Vi moderater har föreslagit en del av det som genomförs nu.

”Naivt om man tror att krisen är över”

När det handlar om EU:s flyktingavtal med Turkiet, som Amnesty har beskrivit som ”En svart dag för FN:s flyktingkonvention, en svart dag för Europa och en svart dag för mänskligheten”, fick Anna Kinberg Batra frågan hur hon skulle beskriva det.

– Avtalet är ett viktigt steg som måste leda i rätt riktning. Det är för tidigt att säga hur det kommer att gå. Det är viktigt att EU är överens och kan göra något i den här krisen, det är naivt om man tror den är över. För att få ordning i den här delen av Medelhavet måste man också komma överens med Turkiet, fastslår Anna Kinberg Batra.

Förra året kom över 800.000 flyktingar över havet från Turkiet till Grekland – nu har EU erbjudit sig att ta emot 72.000. Är det moraliskt försvarbart när den största flyktingkatastrofen i världen utspelar sig i EU:s grannländer?

– Man får fråga sig vad alternativet hade varit. Vi har sett människor mista sina liv. Vi måste göra något bättre än det vi har gjort förut. Vi kommer att få återkomma till mycket i det här. Nu ska det här börja fungera i dag. Det är ett första steg i rätt riktning efter att det inte har fungerat överhuvudtaget.

Att skicka tillbaka dem som nu efter midnatt kommer till Grekland – hur kan det vara humant?

– Om man måste fly ska man kunna få sin sak prövad och då måste man ha ordning på hur det ska gå till. Det är det som avtalet mellan EU och Turkiet syftar till, säger Anna Kinberg Batra.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Agenda

Mer i ämnet