Moderaternas partiledare Anna Kinberg Batra. Foto: SVT

Kinberg Batra nobbar Åkessons invit

Uppdaterad
Publicerad

Moderaternas partiledare Anna Kinberg Batra vill inte ta ordet ”aldrig” i sin mun. Men hon är tydlig med att något samarbete med Sverigedemokraterna inte är aktuellt. –De piskar upp oro istället för att hitta lösningar, säger hon i SVT:s Agenda.

Jimmie Åkesson refererade i sitt sommartal i Sölvesborg i helgen till ett antal olika opinionsundersökningar och hävdade att åtminstone en av dem skulle ge Moderaterna och Sverigedemokraterna egen majoritet om det var val i dag. Samtidigt visar en analys av professorn och statsvetaren Henrik Ekengren Oscarsson att Moderaterna allt mer rört sig åt Sverigedemokraternas håll när det gäller sociala och kulturella värderingar.

Enligt Anna Kinberg Batra handlar Moderaternas hårdare inriktning inom flyktingpolitiken om att ta människors oro på allvar och visa en väg framåt. Sverigedemokraterna ägnar sig åt att exploatera människors oro och samhällsproblem, anser hon.

– Sveriges nästa stora utmaning är integration men Sverigedemokraterna tar avstånd till att få in fler utrikesfödda på arbetsmarknaden. Vi behöver samarbeta med andra länder i en orolig omvärld men de säger nej till Nato och vänder sig från Europasamarbete, säger hon.

Men trots flera påstötningar från programledare Anna Hedenmo vill Anna Kinberg Batra inte använda ordet ”aldrig”, utan håller fast vid att det ”inte är aktuellt”.  På en fråga om partiet skulle ändra sig om SD gick dem till mötes politiskt, säger hon att det inte finns några tecken på att det skulle kunna hända.

– Sverigedemokraterna visar om och om igen hur de tar avstånd från seriösa metoder och skyller problem på invandring. Så håller man inte ihop ett land och bygger Sverige starkare.

Är Sverigedemokraterna är ett rasistist parti?

– De skyller alla problem på invandring, det är ju rasistiskt. Då ställer man grupper mot varandra. Det löser ingenting. 

Ett av de senaste expemplen på Moderaternas nya hårdare inriktning i flyktingpolitiken var förslaget att nyanlända skulle få kortare föräldraförsäkring. Bakom förslaget ligger en vilja att förbättra integrationen, enligt Anna Kinberg Batra.

– Jag tycker att det är rimligt att ställa krav på när och hur man kommer in i bidragssystemen. Ett av de stora problemen i Sverige är att i till exempel utanförskapsområden är det många utrikes födda kvinnor som inte arbetar. Den som aldrig får fäste på arbetsmarknaden kan hamna i ett långvarigt utanförskap som barnen ärver, det vill jag inte utsätta någon för, säger hon.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Agenda

Mer i ämnet