Inrikesminister Anders Ygeman (S), M-ledaren Anna Kinberg Batra och Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson möttes i SVT:s Agenda för ett samtal om Sverige efter terrordådet i fredags. Foto: SVT

Kinberg Batra: Vi måste ta reda på varför han var kvar i Sverige

Uppdaterad
Publicerad

Tre partiledare och inrikesminister Anders Ygeman (S) diskuterade under söndagskvällen terrordådet i Stockholm i Agendas studio. Mycket av replikväxlingen gällde hur det kunde komma sig att den 39-årige mannen som begick dådet fanns i Sverige trots avvisningsbeslut.

– När vi vet vad som hänt är det dags att utkräva ansvar, framför allt av regeringen, sade SD-ledaren Jimmie Åkesson.

– Han hade inte rätt att vara i Sverige och han var känd av Säpo och får inte vara – ändå har han varit det, konstaterade Anna Kinberg Batra (M).

LÄS MER: Säpo: Det talas om hämnd och våld i vit makt-miljön

Agenda

Jimmie Åkesson (SD) betonade – liksom de andra i debatten –  att detta inte var rätt tillfälle för politiskt käbbel men han ville ändå framhålla att ”det är tråkigt att den här debatten alltid kommer först när något har hänt”.

– Alla har varit överens om att det finns ett latent hot. Nu har det hänt och vi pratar om det vi borde gjort för längesen.

Lööf: Samröre bör kriminaliseras

Annie Lööf (C) sade att hon redan för några år sedan föreslagit att samröre med och stödjande av terrororganisationer ska kriminaliseras, något som Anna Kinberg Batra och Jimmie Åkesson också var för. Anders Ygeman sade att en sådan lag ändå inte kunnat förhindra just det här terrordådet.

– Det rör sig såvitt jag vet inte om en person som har stridit i ett annat land, sade han.

– Det är riktigt, sade Jimmie Åkesson, men om vi hade sett till att illegala invandrare utvisas efter beslut eller tas i förvar tills beslutet kan verkställas, då hade vi sannolikt kunnat förhindra det här. Ju mer bilden klarnar desto mer upprörd blir jag över att det kunde ske.

Men personer som inte deltagit men som sympatiserar med IS och sprider propaganda, hur ska ni komma åt dem?

– Det är inte i dag vi ska fatta beslut om lagändringar, vi måste ha gedigna underlag och analyser för att kunna lägga rättssäkra lagförslag, sade Annie Lööf.

Åkesson: Måste utkräva ansvar av regeringen

– När vi vet vad som hänt är det dags att utkräva ansvar, framför allt av regeringen.  Antalet inre utlänningskontroller har halverats sedan 2013 , det är en anledning till att polisen inte hittar dem som avviker efter utvisningsbeslut. Vi har 10.000-15.000 människor som vi inte vet var de befinner sig, sade Jimmie Åkesson.

Anders Ygeman sade att de som inte har asylskäl ska återvända och att återvändandet senaste året har ökat med 55 procent.

– Det är en bra siffra men det finns en väg kvar för att öka den. Vi ska akta oss för att sladda ner i partipolitiskt käbbel. Använd kraften i det svenska samhället för att ta krafttag mot terrorismen

– Använd kraften till att ta reda på varför den anhållne var i Sverige fast han inte fick, sade Anna Kinberg Batra och fortsatte:

– Det stämmer som Jimmie sa att det är färre kontroller. Polisen måste kunna prioritera dem. De har gjort mycket och har gjort fantastiska insatser nu – men de måste ha tillräckliga verktyg för att göra sitt jobb när det är flera uppgifter. Och vi måste titta på lagstiftningen i förhållande till terroristers nya metoder och teknik.

Samtal om straffskärpningar

Annie Lööf påpekade även att det pågår samtal mellan riksdagspartierna om att titta på straffskärpningar och resursförstärkningar. Detta på tal om att polischefen i Storgöteborg, Erik Nord, vill att utländska medborgare med uppehållstillstånd som stödjer islamism och våldsbejakande extremism ska kunna utvisas.

– Jag stänger inte dörren för det men nu är inte tid för snabba beslut, sade Annie Lööf.

Medan Anders Ygeman tyckte att vi ska vara stolta över att vi har åsiktsfrihet för alla.

– Att ha dåliga åsikter är inte ett brott i en demokrati.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Agenda

Mer i ämnet