Kinberg Batra: Viktigt att alla tar ansvar

Uppdaterad
Publicerad

Alla svenska partier utom Sverigedemokraterna har gått samman i ett krav om att EU:s medlemsländer ska förbinda sig att ta emot flyktingar. Moderaterna är för tvingande kvoter för EU-länderna – men sätter sig emot ett liknande krav på Sveriges kommuner.

– Det är resultaten som räknas. I vissa kommuner är det för svårt att komma i arbete, för svårt att få bostad, och de problemen löser man inte med åtgärder från Stockholm eller tvingande lagstiftning. Alla kommuner behöver vara med och ta så mycket ansvar man kan, men om arbetsmarknaden är ett problem måste man lösa det, då behöver vi fler vägar till första jobb, och då behöver vi en annan politik än vi hittills haft, säger Moderaternas ledare Anna Kinberg Batra i SVT:s Agenda.

Hon menar att läget i världen är så akut nu att Europa måste enas och ta emot de som flyr. På samma sätt måste vi dela ansvaret i Sverige, men det kan inte ske med samma metoder.

– Jag tycker det är viktigt att alla delar och är med och tar ansvar, men sedan är ju frågan hur man når dit. I Sverige är det några kommuner där det är för svårt att få tag på bostad och arbete, det är det som måste förändras. Att på riksnivå bestämma att folk ska flytta hit eller dit gör ju ingenting åt arbetsmarknaden.

Flera moderatkommuner

Sex av de tio kommuner som tar emot lägst antal flyktingar är Moderatledda, men det är inte en orsak till deras motvilja att ta emot nyanlända.

– Det kan vara att man möter problem med att hitta arbete och boende, säger Kinberg Batra.

Men många av de här är välmående kommuner, har inte de alla möjligheter i världen att hjälpa?

– Fler behöver ta ansvar, och det förväntar jag mig att även de tar.

Man får lätt intrycket att Moderatkommuner är mindre solidariska än andra?

– Det stämmer inte, och det är inte acceptabelt heller. De som kommer hit måste komma in i samhället så fort som möjligt.

”Svenskarna öppnar sina hjärtan”

Alliansens åsikter går isär om tvång mot kommunerna, Jan Björklund och Folkpartiet gick tidigare ut i veckan och stödde tanken om att införa krav mot kommuner. Att de är oeniga i frågan är inte ett problem, menar Anna Kinberg Batra.

– Vi är fyra olika partier, det syns och det ska synas. Men det betyder inte att vi inte kan regera tillsammans.

Fredrik Reinfeldt uppmanade i ett uppmärksammat tal svenskarna att ”öppna sina hjärtan”, vill du upprepa den vädjan nu när vi ser den största flyktingkrisen sedan andra världskriget?

– Jag tycker att man ser tecken på att det är precis vad svenska folket gör nu. Det gör mig stolt och rörd att se hur det startas insamlingar, det skänks pengar, det samlas barnkläder och gosedjur. Runt om i landet undrar människor ’hur kan jag hjälpa, vad kan jag göra själv?’. Vi behöver lagar och myndigheter, men vi behöver också känna att det som händer nu angår oss alla.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.