• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Södertälje i Södertälje kommun, Stockholms län. Det brinner i en industrilokal med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Stockholm.

Qiao Jianjun Foto: SVT

Kinesisk medborgare anhållen – kan lämnas ut till USA

Uppdaterad
Publicerad

En av Kinas mest efterlysta personer, Qiao Jianjun, anhölls på onsdagen av Solna Tingsrätt. Qiao riskerar nu att lämnas ut till USA.

Kina har tidigare begärt att få Qiao Jianjun utlämnad, men efter förhandlingar i Högsta domstolen i förra veckan släpptes han på fri fot. Men dagarna i frihet blev få, eftersom han också är misstänkt för brott i USA greps han igen i söndags och på onsdagen anhölls han alltså.

Besked om vad som händer härnäst lär dock dröja ytterligare – och tills vidare får Qiao sitta i häkte.

De förra anklagelserna mot honom gällde förskingring av över 100 miljoner kronor i Kina och enligt handlingar från tingsrätten har en förundersökning inletts i USA rörande grovt penningtvättbrott i Kalifornien under 2015.

Qiao har varit på flykt i sju år och är en av de mest efterlysta misstänkta ekobrottslingarna från Kina. Han har varit folkbokförd i Sverige sedan 2015 under ett annat namn.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.