Den italienska kirurgen Paolo Macchiarini åtalas misstänkt för grov misshandel. Hör dokumentärfilmaren Bosse Lindqvist, som gjorde dokumentären om Macchiarini, kommentera åtalet. Foto: Lars Granstrand/SVT/TT

Tidigare kirurgen Paolo Macchiarini åtalas för grov misshandel

Uppdaterad
Publicerad

Den italienska kirurgen Paolo Macchiarini åtalas misstänkt för grov misshandel efter att ha opererat tre personer vid Karolinska universitetssjukhuset, meddelar Åklagarmyndigheten i ett pressmeddelande

Personerna, som fick syntetiska luftstrupar inopererade, ska ha åsamkats allvarliga fysiska skador, enligt åtalet. Den tidigare nerlagda förundersökningen, som handlade om två fall av vållande till kroppsskada, återupptogs i december 2018 efter beslut av överåklagare Mikael Björk.

De tre patienterna dog senare till följd av ingreppen.

Nekar till brott

Sedan dess har åklagaren hållit flera nya förhör och hämtat ny bevisning, bland annat i Sverige, Belgien, Storbritannien, USA och Spanien.

– Genom dessa förhör och genom den skriftliga bevisningen har det blivit tydligt för mig att ingreppen genomförts i strid med vetenskap och beprövad erfarenhet och därför inte utgjort led i någon laglig form av sjukvård eller tillståndsprövad forskningsstudie, säger Mikael Björk.

– Ingreppen, som har orsakat de tre målsägandena allvarliga fysiska skador och stort lidande, har alltså genomförts helt utan lagstöd. Jag gör bedömningen att de tre ingreppen därför är att bedöma som grov misshandel snarare än vållande till kroppskada, grova brott, och att det är den tidigare kirurgen vid Karolinska universitetssjukhuset som ensam bör bära det straffrättsliga ansvaret.

Paolo Macchiarini fick sparken från Karolinska institutet år 2016. Han nekar till brott.

”Livsfarliga metoder”

Bosse Lindquist, som har gjort en uppmärksammad dokumentär om Paolo Macchiarini, säger att han inte är förvånad över åtalet. Han riktar samtidigt hård kritik mot ledningen på Karolinska institutet och sjukhuset för hur de hanterat fallet, samt för hur de fyra visselblåsarna som larmade om felen har behandlats.

– Ett av våra bästa sjukhus i landet har tillåtit en kirurg att experimentera på patienter, där man låtit honom pröva helt livsfarliga metoder på intet ont anande patienter som sedan dött.

– I stället för att lyssna på visselblåsarna så har man förföljt dem och gjort livet omöjligt för dem. Man har inte ens i dagsläget utrett hur det kommer sig att Karolinska mörkat och försvarat den här verksamheten.

”Det nya är åtalet”

Enligt Peter Andréasson, presschef på Karolinska institutet, så är kritiken mot dem inte ny.

– Vi har pratat om det här så många gånger och varit jättekritiska till hur vi själva hanterat det här. Vi har fällt Macchiarini för oredlighet i forskning. Vi har inte mycket mer att säga kring det här, säger Peter Andréasson.

Filippa Nyberg, chefläkare på Karolinska Universitetssjukhuset, välkomnar att fallet får en rättslig prövning.

”Det som inträffade under 2013 där en kirurg kunde genomföra operationer på Karolinska i strid mot regelverk och riktlinjer var helt oacceptabelt. Det har orsakat ett stort lidande för både patienterna och deras närstående vilket vi beklagar djupt.” säger hon i en skriftlig kommentar till SVT Nyheter.

Fakta: Paolo Macchiarini

Den italienske kirurgen Paolo Macchiarini anställdes 2010 som gästprofessor vid Karolinska institutet. Under loppet av tre år genomförde han transplantationer av konstgjorda luftstrupar på tre patienter. Samtliga är i dag döda.

Fallet uppmärksammades i och med en dokumentär i SVT i januari 2016. Då hade redan försöken med konstgjorda luftstrupar stoppats och Macchiarini slutat som gästprofessor. En brottsutredning om grovt vållande till annans död lades ned 2017, eftersom det inte gick att bevisa att en annan behandling lett till ett annorlunda resultat. 2018 återupptogs utredningen med rubriceringen grovt vållande till kroppsskada.

Karolinska institutet fällde samma år Paolo Macchiarini och sex andra forskare bakom flera vetenskapliga artiklar för oredlighet i forskning. Enligt KI fanns flera allvarliga felaktigheter i artiklarna, bland annat saknades information om djurtester som måste föregå försök på människor.

Sedan fallet uppmärksammades har rektorn och hela styrelsen bytts ut. Flera andra personer i ledande roller har fått lämna sina uppdrag. Paolo Macchiarini sparkades efter SVT:s dokumentär men har fortsatt att arbeta som läkare. Samtidigt som utredningen om brott inleddes 2018 rapporterade SVT att Macchiarini utfört operationer på ett sjukhus i Turkiet, men han ska inte ha genomfört några nya transplantationer där.

TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.