Kjell i karantän: Mat i frysen och grannar som ställer upp

Uppdaterad
Publicerad

Det svenska paret Kjell och Eva Mo smittades av coronaviruset under semestern i Italien. De beskriver tillvaron i karantän för SVT Nyheter – han hemifrån, hon från infektionskliniken.
– Vårdpersonalen pratar med en på telefon eller genom ett fönster. Kommer de in så är det i full månmundering, så man känner verkligen att man smittar, säger Eva Mo.

Kjell Mo, 65,  och hans fru Eva Mo, 59,  insjuknade i Covid-19 efter en skidresa till norra Italien under sportlovsveckan.

– Vi mår efter omständigheterna väl, säger Kjell Mo till SVT Nyheter.

Han var den första att känna av symtomen och något dygn senare insjuknade även hans fru. På grund av hennes astma blev hon inlagd på sjukhus för att få extra hjälp med andningen. För Kjell Mo, som fick stanna hemma i karantän, är det vanlig febernedsättande medicin och vila som gäller för att bli frisk.

”Känns som vanlig influensa”

Kjell Mo beskriver de initiala symtomen under bilfärden hem från Italien som lite hosta och värk i kroppen. Dagen efter att han kommit hem var en enda lång ”feberhallucination” med frossa.

– Nu känns det att som ha en vanlig influensa. Jag mår bra på förmiddagen och sedan kommer lite feber på eftermiddagen, säger Kjell Mo.

För Eva Mo som ligger något dygn efter i sjukdomsförloppet är det lite sämre när SVT Nyheter når henne.

– I dag har jag mått lite sämre med feber, så läkarna har bestämt sig för att behålla mig ett tag.

Pratar genom fönsterruta

Tillvaron på infektionskliniken beskriver hon som ganska tråkig och lite ensam.

– Det är väldigt spartanskt inrett, så jag får en känsla av att det är nytt eller provisoriskt. Vårdpersonalen pratar med en genom en fönsterruta. Kommer de in så är det i full månmundering, så man känner verkligen att man smittar.

Hon ligger i ett rum med två ingångar, en som går rakt ut och en som leder in till sjukhuset via en sluss.

– Så jag var aldrig ens inne på sjukhuset när jag lades in, det är väldigt smart arrangerat, säger hon.

Smidig vårdkedja

Hela vårdkedjan från det första samtalet till 1177 har fungerat utan problem menar paret.

– Det kom hem provtagare med skyddsdräkter, och 24 timmar efter det fick vi reda på att vi var smittade. Det har rullat på väldigt bra, säger Kjell Mo.

Paret kommer nu följas upp kontinuerligt med prover. För att bli friskförklarade krävs att de lämnar två negativa prover. Kjell Mo är inställd på åtminstone 14 dagar i karantän.  

– Det är tur att man har mycket Netflix, HBO och andra serier för att det blir ju tråkigt. Men vi har mat i frysen och grannar som ställer upp och lämnar mat på trappen, säger Kjell Mo.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronapandemin

Mer i ämnet