Henrik Hoffman, VD Naturkompaniet Foto: TT

Klädkedjan: ”Något gott kan komma ur det här”

Uppdaterad
Publicerad

Bilderna på får som plågas i Argentina får svenska friluftsklädkedjan Naturkompaniet att reagera. Nu kräver företaget att deras leverantörer spårar ullråvaran.

Starka bilder visar hur får och lamm plågas på gårdar i Argentina. Djuren lever på farmer som ingår i det argentinska nätverket Ovis 21, som bland annat tidigare levererat ull till klädmärket Patagonia.

Naturkompaniet, som säljer produkter från klädtillverkaren Patagonia, har nu kontaktat alla sina leverantörer för att få dem att spåra sin ullråvara.

– Det positiva med det här är att det kommer under luppen nu, säger Henrik Hoffman, vd på Naturkompaniet.

Så bilderna – blev bestört

Nyheten om hur fåren behandlas upprör inte bara djurvänner. Bland klädtillverkare och ute i detaljhandeln finns oron att få sitt varumärke sammankopplat med barbarsikt djurplågeri. Henrik Hoffman blev bestört när han såg bilderna.

– Man tror inte att det är sant, så här ska det bara inte få gå till. Man blir ledsen och besviken. Självklart är det heller inte bra att ett varumärke som vi säljer i våra butiker hamnar i en sådan här typ av storm. Så klart kan det skada vårt varumärke i och med att vi saluför deras varumärke. Och sedan börjar man givetvis tänka på vilka åtgärder vi kan ta nu, säger Henrik Hoffman.

Naturkompaniet har nu tagit kontakt med alla leverantörer som de köper ullprodukter från.

– De vet ju om redan sedan tidigare att sådant inte får förekomma, det står ju i våra leverantörsavtal och så vidare. Men nu har vi bett dem att säkerställa att de verkligen har koll bakåt, och bett dem ta kontakt med alla underleverantörer. De ska ske inspektioner ute på fabriker och farmer för att se att allt sköts på det sätt som alla säger att det ska skötas, säger Henrik Hoffman.

”Nu blir det debatt”

Bilderna på hur fåren plågas i Argentina fick klädtillverkarna Patagonia att helt och hållet sluta köpa in ull, tills de hittar en leverantör som kan garantera att ullen producerats utan att djuren plågas. Henrik Hoffman tror att skandalen kommer att kunna leda till något gott.

– Nu kommer det att bli debatt på alla inköpsmässor och i alla relationer mellan leverantörer och producenter. Så nu kommer det ju att vara stort fokus på det här, för ingen vill vara med om att något sådant här inträffar. Så jag tror att det kan komma något bra ur det här.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.