Klar majoritet vill styra vinster i privat välfärd

Uppdaterad
Publicerad

Svenska väljarna är emot att privata välfärdsföretag ska få använda sina vinster hur de vill.
Både bland alliansväljarna och oppositionsväljarna finns det ett motstånd.

Nästan två tredjedelar av de borgerliga väljarna anser att vinster i privat skattefinansierad välfärd ska återinvesteras i verksamheten.

Bara 12 procent av samtliga väljare anser att vinstuttag ska vara tillåtet. Det visar en ny opinionsundersökning från Novus som Rapport tagit del av.

Svenskarna är klart negativa till vinstuttag i privat vård, skola och omsorg som drivs med skattemedel. Bara 25 procent av alliansens väljare och 2 procent av de rödgrönas anser att ägarna själva ska få bestämma hur vinsten används. Hela 63 procent – nära två tredjedelar – av alliansväljarna och 48 procent av de rödgrönas väljare kräver att vinsten återinvesteras i verksamheten.

–Det mest överaskande är att mer än 6 av 10 borgerliga väljare – 63 procent – anser att vinster bara ska tillåtas om dom återinvesteras i verksamheten. Det här är en utmaning för regeringen och de borgerliga partierna att formulera en politik i den här frågan, säger Arne Modig opinionsanalytiker på PR-firman Greatness en av de som beställt opinionsundersökningen.

Att det inte alls ska finnas vinstrdrivande bolag inom vård, skola och omsorg anser åtta procent av alliansväljarna och, nära hälften, 48 procent av de rödgröna väljarna. Sett till samtliga väljare anser endast 12 procent att vinstuttag ska vara tillåtet i privata skattefinansierade välfärdsföretag.

–Det är tydligt att svenskarna har en solidarisk uppfattning och vill att medel för välfärden också ska användas till välfärden. Jag tror det är en avlägsen tanke för svenskar att vinster ska tas ut ur såna pengar, säger Arne Modig.

–Intressant är att moderata väljare inte skiljer ut sig mot övriga borgerliga väljarna som man kan tro. Samtliga borgerliga partiers väljare har i stort sett samma uppfattning. Inom det rödgröna blocket är det tydligt att det är fler miljöpartistiska väljare än väljare hos S och V som har förståelse för att man har vinster som återinvesteras i verksamheten, säger Arne Modig

Novus opinionsundersökning är beställd av opinionsanalytikerfrån flera PR-byråer inför ett almedalsseminarium i Visby idag och bygger på 1000 intervjuer 7-12 juni i år.

M/FP/C/KD

Det ska vara tillåtet med vinst och ägarna ska själva få bestämma hur vinsten ska användas – 25%

Det ska bara vara tillåtet med vinst om den återinvesteras i verksamheten – 63%

Det ska inte finnas vinstdrivande bolag inom vård, skola och omsorg – 8%

S/V/MP

Det ska vara tillåtet med vinst och ägarna ska själva få bestämma hur vinsten ska användas – 2%

Det ska bara vara tillåtet med vinst om den återinvesteras i verksamheten – 48%

Det ska inte finnas vinstdrivande bolag inom vård, skola och omsorg – 48%

Samtliga väljare

Vinstuttag ska vara tillåtet 12%

Vinst ska återinvesteras i verksamheten 53%

Det ska inte finnas vinstdrivande bolag 31%

Vet ej 5%

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Almedalen 2012

Mer i ämnet