Klarar inte bosätta flyktingar

Publicerad

Kommunerna är långt från att kunna ordna bostäder åt alla som beviljats asyl – trots att färre väntas få asyl än man tidigare har trott.

I år räknar Migrationsverket med att kunna placera 8 200 flyktingar i kommunala boenden. Det är 2 200 platser färre än vad som behövs.

De personer som inte får boende i kommunerna blir kvar i Migrationsverkets anläggningar. I dagsläget handlar det om 6 170 personer. Det är sex gånger fler än vad som är rimligt, anser Caroline Henjered, verksamhetschef på Migrationsverket.

”Integrationen drabbas”

Att personer som fått rätt att stanna i Sverige blir tvungna att bo kvar på Migrationsverkets anläggningar innebär att deras etablering i Sverige eftersätts, anser Henjered.

– De kommer inte in på svenskundervisningen och får inte bosättning nära den lokala arbetsmarknaden, säger hon.

Att hitta boende till flyktingarna kan vara en lång process.

I väntan på asylprövning ordnas boende av Migrationsverket. Det är däremot länsstyrelsernas uppgift att övertala kommunerna att erbjuda bostäder där man kan placera de som fått ett positivt besked. Placeringen i sin tur sköts av Arbetsförmedlingen.

– Det är många aktörer. Ibland kan man undra om de är för många, säger Henjered.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer