Manuel Valls, Frankrikes premiärminister. Foto: SVT

Manuel Valls: Grekland måste få hjälp

Uppdaterad
Publicerad

Flyktingkrisen i Europa hotar EU-samarbetet. Det säger franske premiärministern Manuel Valls.

– Grekland måste absolut få hjälp. De ligger vid frontlinjen och har stora problem.

I intervjun i Agenda understryker Manuel Valls att flyktingmottagandet är ett ansvar för hela Europa. Det kan inte bara ligga hos de länder som flyktingarna först kommer till.

– Det är en ödesstund för EU som till fullo måste leva upp till sina värderingar och ta emot flyktingar solidariskt, men också ansvarsfullt och kontrollerat.

#flykt

Den springande punkten, nyckeln till en global lösning, är att upprätta mottagningscentra i Grekland, i Italien – och även i Serbien, som inte ingår i EU men som definitivt lär kräva det, menar Valls.

– Och i Ungern, ett land som vägrar samarbeta och uttalar sig oacceptabelt om flyktingar, tillägger den franske premiärministern.

Press på vägrarländer

Inför det extra toppmötet om flyktingkrisen med EU-ledarna på onsdag är trycket stort på de länder som inte vill ansluta sig till den föreslagna fördelningen av flyktingar inom unionen.  

I intervjun säger Valls att det inte finns något Europa ”à la carte” – där länderna kan göra som de vill. Han menar att dessa länder fått mycket ekonomiskt stöd från EU och nu måste vara solidariska.

Valls tror att det trots allt ska gå att övertyga dem som hittills sagt nej till tvingande kvoter.

Vad händer om ni inte kommer överens?

– Vi måste enas. Det är inte bara Frankrike och Tyskland som kräver det utan även EU-kommissionen och Europaparlamentet.

– Man får inte glömma att det fåtal länder som vägrar att bidra solidariskt själva upplevt att deras medborgare flydde från kommunismen. De togs emot av andra. De måste övertalas att medverka solidariskt.

– Utan solidaritet, inget EU, tillägger Valls.

Hot mot EU samarbetet

Manuel Valls säger att man måste värna asylrätten, som han kallar internationell och universell, men att det också måste vara ordning och reda i flyktingmottagningen.

– Om det inte finns några bestämmelser, om det inte finns mottagningscentra vid EU:s gränser, om man inte förstärker gränsbevakningen så att EU:s gränser respekteras kommer Schengensamarbetet inte att hålla ihop – då kommer inte EU att hålla ihop, säger Manuel Valls.

Klicka på bilden längst upp i artikeln för att se hela intervjun med Manuel Valls!

Toppmöte om flyktingkrisen

Svenske migrationsministern Morgan Johansson träffar sin ungerska kollega och övriga migrations- och inrikesministrar i Bryssel på tisdag 22 september.

Dagen efter träffar statsminister Stefan Löfven (S) bland andra den ungerske premiärministern Viktor Orban på ett extrainsatt toppmöte om flyktingkrisen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

#flykt

Mer i ämnet