Klart: Nu ökar insynen i partiernas finansiering

Publicerad

Nu blir det snart mer öppet att se varifrån politiska partier får sina pengar – även på lokal och regional nivå. Detta eftersom Konstitutionsutskottet föreslår att riksdagen säger ja till regeringens förslag om ökad insyn i partiernas finansiering.

Samtliga riksdagspartier är överlag positiva till det förslag om regeringen lagt i ärendet. Det handlar i korthet om att det ska krävas öppen redovisning av intäkter hos partier på regional och lokal nivå, dessutom för partiers sidoorganisationer.

Dessutom blir det förbjudet att ta emot anonyma bidrag på mer än 2.275 kronor.

Väntas börja gälla i vår

Reservationer kring vissa detaljer har inkommit, bland annat anser Moderaterna, Centerpartiet och Kristdemokraterna att medlemmar i arbetsgivarorganisationer och fackliga organisationer ska få möjlighet att säga ja eller nej till om deras medlemsavgifter ska användas till bidrag till politiska partier.

Redan i dag har allmänheten rätt att få ta del av varifrån partier på central nivå får sina pengar, samt hur personvalskampanjer finansieras.

De nya reglerna med utökad insyn i de politiska partiernas finansiering väntas träda i kraft 1 april.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.