Foto: Scanpix

Klartecken för fiskereform

Uppdaterad
Publicerad

Klockan 3.30 i morse spikade EU den omdiskuterade fiskereformen, vilket kan innebära lägre fiskekvoter och kraftiga begränsningar av fiskedumpning.

Förslaget har förhandlats i Bryssel under två år, och i morse avslutades förhandlingarna mellan rådet och parlamentet.

Enligt överenskommelsen ska man i fortsättningen följa forskarnas rekommendationer mer noggrant än vad man gjort hittills, vilket kan innebära att fiskekvoterna blir lägre. På sikt ska dumpningen minska och fiskbestånden stärkas.

EU

– Jag är väldigt glad över att parlamentet drev igenom vårt gröna förslag så att de fiskare som fiskar med skonsammast metoder och som bidrar mest till ekonomin i kustsamhällen ska få företräde när fiskekvoter fördelas, säger Isabella Lövin, EU-parlamentariker för Miljöpartiet och en av parlamentets förhandlare, i ett pressmeddelande.

Begränsa dumpning

EU ska införa kraftiga begränsningar av de enorma mängder fisk som i dag dumpas i havet, bara för att den är av fel art. Kommissionen gör bedömningen att 75 procent av fiskpopulationerna i europeiska vatten är överfiskade, jämfört med 25 procent i världen i stort.

Landsbygdsminister Eskil Erlandsson (C) hoppas att reformen blir verklighet ”så snabbt som det bara är möjligt”. Han har förhoppningar om att reformen ska tas upp när EU:s jordbruksministrar träffas i slutet av juni under jordbruks- och fiskerådets möte.

– Det viktigaste är att vi inte slänger tillbaka mat i havet, säger Eskil Erlandsson till TT.

Som ett resultat av överenskommelsen kommer sannolikt Europas länder att tvingas minska sina fiskeflottor.

EU:s fiskereform

  • Enligt den reform av fiskepolitiken som behandlas i EU är det bland annat tänkt att länderna inte ska få enas om fiskekvoter som är för höga för att anses hållbara.
  • I stället måste förvaltningsplaner utarbetas och kvoterna följa vetenskapliga rekommendationer.
  • Oönskad fisk ska heller inte i enorma mängder få kastas tillbaka i havet endast för att den är av fel sort eller storlek.
  • EU:s fiskeavtal med utvecklingsländer ska dessutom endast gälla den fisk som lokala fiskare inte själva klarar att fiska upp. (TT)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

EU

Mer i ämnet