Fler decimeter snö väntas under kommande dagar. Foto: Johan Paulin/SVT, Johan Nilsson/TT

Klass 2-varning för snö i Västernorrland

Uppdaterad
Publicerad

SMHI klass 2-varnar för stora snömängder i Västernorrland. Samtidigt väntas blåsigt väder på västkusten.

– Snöfallet är ymnigt så det gäller vekligen att köra försiktigt om man ska ut på vägarna, säger SVT:s meteorolog Pia Hultgren.

Grått och blött i sydväst och flera decimeter snö i nordöst. Så kan man sammanfatta helgens väder. Gemensamt för nästan hela landet är att solen lyser med sin frånvaro.

Lågtryck rör sig norrut

Ett stort nederbördsområde drog in över västkusten under natten mot söndag och rör sig sedan norrut under dagen. På västkusten väntas det blåsa rejält, med start i Bohuslän, innan det avtar vid 21-tiden ikväll.

SHMI klass 1-varnar för snöfall i Värmlands, Örebro, Västmanlands, Dalarnas, Gävleborgs och Jämtlands län under söndagen.

– Speciellt i Jämtland och Medelpad och i norra Hälsingland kommer det att vara besvärligt ikväll med stora snömängder. Ska man åka E4 längs Norrlandskusten får man inte ha bråttom, säger SVT:s meteorolog Pia Hultgren.

I Västernorrland väntas det mest snö. SMHI har klass 2-varnat och mot kusten kan det falla upp emot 30 centimeter i kombination med hårda vindar.

”Slaskväder”

Runt Värmland och Dalsland följer mild luft bakom lågtrycket och snöandet väntas övergå i blötsnö och regn.

– Klassiskt slaskväder, säger SVT:s meteorolog Åsa Rasmussen.

Under måndagen har lågtrycket dragit bort och de flesta kan räkna med mindre nederbörd under veckan.

– På tisdag skulle det kunna bli ganska soligt på flera håll i landet, säger Åsa Rasmussen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.