Foto: TTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Klass 2-varning i delar av landet

Uppdaterad
Publicerad

En stor mängd snö väntas på flera håll i landet. SMHI har utfärdat en klass 2-varning för stora snömängder i Östergötlands, Jönköpings och Kalmar län. Elbolagen befarar stora störningar och höjer beredskapen.

Från och med natten till söndagen fram till söndag kväll kan det komma 15-25 centimeter snö. Lokalt kan det bli uppemot 30 centimeter, uppger SMHI.

– Det kan bli mycket besvärligt, framförallt i trafiken. Det gäller att se till att man har vinterdäck, håller avståndet till andra bilar och ha tålamod, säger SVT:s meteorolog Deana Bajic.

”Räkna med frisk vind”

Det är när vädret kan innebära en fara för allmänheten, eller när det finns risk för stora materialla skador och stora störningar i viktiga samhällsfunktioner som en klass 2-varning utfärdas.

– Det är ingen fara att gå ut och ta en promenad, men man ska räkna med frisk vind och klä på sig ordentligt.

En stor mängd snö kan drabba även Värmland och Västergötland under dagen.

Under natten mot söndagen kan temperaturen falla och hamna på flera minusgrader i flera områden.

– Det kan bli påfrysning på marken efter all regn och blötsnö, säger Deana Bajic.

Höjd beredskap

Eftersom man befarar störningar på elnätet har Vattenfall ökat beredskapsstyrkan på fältet, framför allt i Östergötland. Även Eon har extra beredskap i stora delar av Mellansverige, skriver TT.

– Vi har kallat in extra montörer som står redo att rycka ut, säger Sirpa Franzén på Eon till TT.

Flera trafikolyckor

I morgon kommer snön att fortsätta i norra och mellersta götaland. Östra Götaland kan få upp till 30 centimeter snö, medan resten av Götaland får mellan fem och tio centimeter.

Vädret har under natten till lördagen skapat problem i trafiken i flera delar av landet. Bilvägarna är mycket hala och har orsakat flera trafikolyckor.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer