Räddningstjänsten bygger en skyddsvall runt ett av Eons ställverk i Getinge. Foto: TTVisa alla (7)
Visa alla (7)

SMHI klass 3-varnar i Halland

Publicerad

Nu blir det ännu värre för de översvämningsdrabbade i Halland – SMHI uppgraderar varningen till klass tre för nedre delen av ån Nissan. – Det har kommit så pass mycket regn att vattennivåerna i nedre delen av Nissan stigit till extremnivåer, säger SVT:s meteorolog Joel Mellin. 

Enligt SMHI har minst 150 millimeter fallit de senaste två dygnen vid de nedre delarna av ån och inofficiella mätningar visar på ännu större mängder lokalt.

Vad innebär klass 3-varningen?

– Det kan innebära stor risk för allmänheten. Främst är det egendom som skadas, men vi har sett bilar som flutit i regnmassorna och vägar kan rasa av jordskred.

– En sådan här klass 3-varning för Nissans nedre del kan man räkna med inträffar högst vart femtionde år, säger Joel Mellin. 

Mer regn väntas

– I dag kan det komma rikligt med regn. Upp emot en 30 till 40 millimeter på vissa platser, säger Joel Mellin.

I morgon förväntas mer regn, om än inte i lika stora mängder. Även längre fram i veckan kan det också komma regn men också den nederbörden kommer vara mindre i omfattning. 

De senaste dagarnas kraftiga regnande i Halland har lett till stora problem. I Getinge norr om Halmstad bedömer räddningstjänsten att det är katastrofläge. Eon har två transformatorstationer i området där vatten redan har trängt in i några fack och orsakat kortslutning.

– Läget vad det gäller översvämningen kan tillfälligt förvärras men sedan borde kulmen vara nådd.

Efterlyser privatpersoners regnmätningar

Länsstyrelsen i Halland har gått ut med efterlysningar om regnmängder som de boende i området kring Getinge mätt upp. På vissa platser kan det lokalt ha kommit större mängder än de som SMHI uppmätt på sina mätstationer.

– Vi har bett allmänheten lämna in regnmängder senaste dygnen för att kunna finjustera och förbättra våra prognoser för vattenflödet i Getinge och uppströms längs Suseån, säger Marcus Johansson, tjänsteman i beredskap vid Länsstyrelsen i Halland, till SVT Hallandsnytt.

Rekord i Skeppshult

Natten till måndag föll  91,5 millimeter regn på ett dygn i Skeppshult. Det är landets största dygnsnederbörd under sommarsäsongen.

Erik Löfgren på Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB), säger att läget är besvärligt.

Under natten har myndigheten skickat utrustning till de utsatta områdena, 10.000 sandsäckar och 1.000 skyddsvallar har körts med lastbil till Getinge. I dag utökar man sitt stöd till området.

– Vi skickar två stycken högkapacitetspumpar, det vill säga rejält kraftiga vattenpumpar, och ytterligare tusen meter skyddsbarriär. I dag skickar vi även personal. Dels för att kunna sköta pumparna, dels för att visa hur man sätter upp skyddsbarriärerna, säger Löfgren.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Översvämningar i Västsverige

Mer i ämnet