Foto: Stora salladsbufféer och flera olika rätter att välja på har varit de största förändringarna på skollunchen de senaste åren.

Detta äter svenska skolbarn

Uppdaterad
Publicerad

Soppa på torsdag, tacos på fredag men sällan fisk på en måndag. Traditioner väger tungt i de svenska skolrestaurangerna, visar SVT:s analys av nästan 12 000 skolluncher.

Om man tittar på de vanligaste rätterna en vanlig höstvecka ser det inte ut att ha hänt så mycket de senaste 30 åren. Stroganoff, fiskgratäng och pannkaka är några av de rätter som nämns flest gånger i vår genomgång av matsedlarna. 

Enligt Eva Sundberg, sakkunnig kring mat och måltider på Jordbruksverket, handlar det om rätter som är särskilt lämpliga att laga i stora mängder.  

– Det serveras cirka två miljoner måltider varje dag till barn och unga runt om i landet, det blir stora mängder som ska serveras under en kort tid och det är ofrånkomligt att det blir en viss varmhållning. Vi har lärt oss vad som funkar. Ärtsoppa blir aldrig lika gott hemma som när du gör det i 300-litersgryta, säger hon.

Både gammalt och nytt på menyn

Enligt Eva Sundberg är de största förändringarna de senaste åren att skolrestaurangerna infört stora salladsbufféer och många flera rätter att välja på. Samtidigt lever traditionell husmanskost som kålpudding, isterband och pölsa kvar sida vid sida med nyare influenser som Pulled Pork, Tandoori och Tom Kah Gai, visar SVT:s undersökning.  

Under den vecka vi undersökt var soppa klart vanligast på torsdagen och när tacos serverades var det främst på fredagen. Måndagen hade en något högre andel kött och grytor, men mycket få soppor.

Färskast fisk på tisdagen

På måndagen serverades också bara ett fåtal fiskrätter. Det var istället klart vanligast på tisdagen och onsdagen.  

– Så har det varit i alla de 40 år som jobbat med skolrestauranger. Det finns en praktisk förklaring till att man inte serverar fisk på måndagar. Fisken är inte färsk då, eftersom de som fiskar oftast är lediga på söndagar. Det handlar om vår mathistoria och det kanske man inte alltid tänker på. Jag tycker att det är viktigt att vi värnar vår mathistoria och matkultur. Skolmåltiden är ett bra tillfälle att prata med barnen om var maten kommer ifrån och olika maträtters historia, säger hon.

Spaghetti och färssås (både kött och vegetariskt) 
Lasagne  (både kött och vegetariskt)
Stroganoff (både kött och vegetariskt)
Fiskgratäng  
Kycklinggryta  
Pannkaka  
Falafel  
Potatis- och purjolökssoppa  
Köttfärslimpa  
Chili con carne  
Tomatsoppa

Rätterna på listan nämns flest gånger i analysen av matsedlarna under vecka 38.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer