Om man tittar på de vanligaste rätterna en vanlig höstvecka ser det inte ut att ha hänt så mycket de senaste 30 åren. Stroganoff, fiskgratäng och pannkaka är några av de rätter som nämns flest gånger i vår genomgång av matsedlarna.
Enligt Eva Sundberg, sakkunnig kring mat och måltider på Jordbruksverket, handlar det om rätter som är särskilt lämpliga att laga i stora mängder.
– Det serveras cirka två miljoner måltider varje dag till barn och unga runt om i landet, det blir stora mängder som ska serveras under en kort tid och det är ofrånkomligt att det blir en viss varmhållning. Vi har lärt oss vad som funkar. Ärtsoppa blir aldrig lika gott hemma som när du gör det i 300-litersgryta, säger hon.
Både gammalt och nytt på menyn
Enligt Eva Sundberg är de största förändringarna de senaste åren att skolrestaurangerna infört stora salladsbufféer och många flera rätter att välja på. Samtidigt lever traditionell husmanskost som kålpudding, isterband och pölsa kvar sida vid sida med nyare influenser som Pulled Pork, Tandoori och Tom Kah Gai, visar SVT:s undersökning.
Under den vecka vi undersökt var soppa klart vanligast på torsdagen och när tacos serverades var det främst på fredagen. Måndagen hade en något högre andel kött och grytor, men mycket få soppor.
Färskast fisk på tisdagen
På måndagen serverades också bara ett fåtal fiskrätter. Det var istället klart vanligast på tisdagen och onsdagen.
– Så har det varit i alla de 40 år som jobbat med skolrestauranger. Det finns en praktisk förklaring till att man inte serverar fisk på måndagar. Fisken är inte färsk då, eftersom de som fiskar oftast är lediga på söndagar. Det handlar om vår mathistoria och det kanske man inte alltid tänker på. Jag tycker att det är viktigt att vi värnar vår mathistoria och matkultur. Skolmåltiden är ett bra tillfälle att prata med barnen om var maten kommer ifrån och olika maträtters historia, säger hon.