• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Bollnäs och Freluga, Bollnäs kommun, Gävleborgs län. Vattnet hos vattenbolaget HelsingeVatten är otjänligt. Boenden i området uppmanas att koka vattnet före förtäring. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Gävleborg.

Foto: Luca Bruno/Hassan Ammar/AP

Klimat, brott och migration väljarnas viktigaste EU-frågor

Uppdaterad
Publicerad

Tre frågor rankar väljarna som de i särklass viktigaste inför EU-valet. Precis som inför förra, 2014, ligger klimat/miljö i topp. Brott- och terrorbekämpning har seglat upp som näst viktigast, före migrationen. Det visar en ny undersökning som Novus gjort för SVT Nyheter och SR.

Fler än hälften av väljarna svarar någon av de tre toppfrågorna när de bara får välja ett alternativ. Sen är glappet stort till nästa fråga, arbetsmarknad/arbetslöshet.

– Undersökningen sammanfattar ju de senaste årens största frågor egentligen. Miljöfrågan, som ju var väldigt påtaglig i somras om inte annat. Men även terrorismen och flykting- och migrationsfrågan, säger Torbjörn Sjöström, vd för Novus.

Frågan som ställdes är ”Vilken är den viktigaste frågan i EU?”. Väljarna har fått kryssa i ett alternativ. Fri rörlighet, integritet, jordbruk, forskning och sociala frågor fanns också med som alternativ, men fick färre än 3 procent av rösterna. Foto: SVT

Jobb och ekonomi viktigare för fem år sedan

I motsvarande undersökning inför förra EU-valet, 2014, hamnade frågor kring jobb och ekonomi betydligt högre upp, ungefär jämbördes med migrationen. Det var innan flyktingkrisen 2015.

– Det känns som det är en helt annan värld. Då hade vi ju den stora globala finanskrisen, som gjorde att det var helt andra frågor. Miljö var redan då i topp, men utöver det så var det jobben och EU:s ekonomi. Och det känns ganska avlägset nu, säger Torbjörn Sjöström.

Om undersökningen:

1 500 personer har svarat. De ska utgöra ett riksrepresentativt urval på åldern 18-79 år.

Respondenterna fick välja ett av ett antal fasta alternativ.

Intervjuerna har genomförts under perioden 4 – 7 april 2019.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

EU-valet 2019

Mer i ämnet