– Det går inte att bygga ut Arlanda och samtidigt nå klimatmålen, säger Julien Morel, klimatanalytiker på Naturvårdsverket i SVT:s Aktuellt. Foto: SVT Nyheter

Klimatanalytiker om regeringens flygpolitik: Svårt att förena utsläppsutvecklingen med ett ökat flygande

Uppdaterad
Publicerad

Julien Morel, klimatanalytiker på Naturvårdsverket, säger att det blir svårt att minska utsläppen om Arlanda flygplats byggs ut.

– Då skulle man behöva minska ytterligare i andra sektorer vilket är jättesvårt, säger han i Aktuellt.

Regeringens olika budskap om flygandet kan vara svåra att förena. Den har infört flygskatt och infrastrukturminister Tomas Eneroth (S) säger att flygresandet måste minska om klimatmålen ska klaras. Samtidigt satsar statligt ägda Swedavia, som driver flygplatserna, mångmiljardbelopp på att bygga ut Arlanda för att klara av en kraftig ökning av flygandet.

Klimatanalytikern Julien Morel säger att flyget och resandet har stor nytta för samhället, men att det är ett område där utsläppen ökar kraftigt.

Klimatkrisen

– Det går inte att bygga ut och samtidigt nå klimatmålen. Om man skulle öka utsläppen genom att bygga ut Arlanda skulle utsläppsutrymmet minska. Då skulle man behöva minska ytterligare i andra sektorer vilket är jättesvårt.

”Biobränslen räcker inte”

Ett sätt att öka flygandet men ändå minska utsläppen skulle kunna vara med hjälp av biobränslen. Regeringens särskilda utredare har föreslagit att 30 procent av flygbränslet som tankas i Sverige år 2030 ska vara förnybart.

Men utbudet är i dagsläget skralt och det är inte bara flyget som behöver biobränsle, säger Julien Morel på Naturvårdsverket.

– Biobränslen räcker inte. Basindustrin vill ha biobränslen, det finns en reduktionsplikt inom vägtrafiken och man kan tänka sig att sjöfarten kommer behöva biobränsle.

– Det kommer att bli hård konkurrens och det är inte självklart att flyget kommer få sina 30 procent, säger Julien Morel.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Klimatkrisen

Mer i ämnet