Klimatförändringen kommer i framtiden att ge betydligt mycket mer skog för avverkning i Sverige. Foto: TT

Klimatet får svensk skog att växa så det knakar

Publicerad

Klimatförändringen kommer i framtiden att ge betydligt mycket mer skog för avverkning i Sverige.

En hel del skulle kunna användas till energi – om det inte vore för billiga importerade sopor.

– Blir det varmare, med kortare vinterperiod och längre vegetationsperiod så växer det mer, säger Magnus Fridh, skoglig expert på Skogsstyrelsen.

Noga vilka trädslag som planteras

Det framtida klimatet gör att man måste bli mer noga med vilka trädslag som planteras.

– Exempelvis ska man kanske i sydöstra Sverige vara varsam med alltför mycket granplantering. Tall är ett trädslag som kan klara torka på ett annat sätt, säger Fridh.

Skogsstyrelsen bedömer att det under 2020-2029 finns utrymme att öka den årliga avverkningsnivån till 100 miljoner skogskubikmeter. I dag avverkas 91,5 miljoner skogskubikmeter per år.

Sopor konkurrerar

Samtidigt skulle Sverige kunna öka energianvändningen av avverkningsrester, som grenar och toppar, från dagens cirka 10 terawattimmar till 30 terawattimmar. Men de kommunala energibolagens import av billiga sopor från Europa sätter käppar i hjulen för det, enligt Skogsstyrelsen.

– Vi ser att det finns en stor förnybar resurs som är underutnyttjad. Men det finns inget som pekar på att den är på väg upp, snarare tvärtom, säger Magnus Fridh.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.