SVT:s reporter Sanna Klinghofferom IS-återvändarna. Foto: TT, Linda Haglund/SVT

SVT:s reporter Klinghoffer: ”Sverige har inte legat i framkant”

Uppdaterad
Publicerad

Totalt beräknas runt 150 personer av de 300 som reste ner till IS ha återvänt, enligt tidigare uppgifter från Säpo. Ett fåtal har dömts för brott begångna i konfliktzonen, men hur många som utretts är oklart.

– Sverige har inte legat i framkant med vare sig det gäller lagstiftning eller att hantera de här människorna, säger SVT:s Sanna Klinghoffer som följt frågan i många år.

Det senaste året har en handfull svenska IS-sympatisörer återvänt till Sverige. Säpo har beredskap för att det kan komma fler den närmaste tiden.

Alla svenska barn som finns i IS-lägren har orosanmälts, enligt tidigare uppgifter.

Men svensk beredskap brister när det handlar om att hantera IS-sympatisörer som återvänder, anser SVT:s Sanna Klinghoffer, som länge bevakat frågan om svenska IS-anslutna.

Program för avradikalisering

Hon jämför med Belgien och menar att frågan bollas mellan olika myndigheter.

– I jämförelse med till exempel Belgien, där man har avradikaliseringsprogram för återvändare, ligger Sverige långt efter, säger Klinghoffer.

Hon fortsätter:

– Jag känner inte till att det finns avradikaliseringsprogram i Sverige. Då ska vi veta att Sverige ligger trea per capita i Europa när det gäller människor som åker till IS.

Totalt beräknas runt 150 personer av de 300 som reste ner till IS ha återvänt, enligt tidigare uppgifter från Säpo.

Ett fåtal har dömts för brott begångna i konfliktzonen, men hur många som utretts är oklart.

Fåtal har dömts

Antalet svenska barn i IS-lägren som orosanmälts är hemligt, men det handlar både om barn som rest från Sverige och om barn som har fötts i konfliktzonen. Syftet med orosanmälningarna är bland annat att barnens hemkommuner ska kunna förbereda sig på att ta emot dem om det blir aktuellt

De skärpta rutinerna kring dagens mottagande ställer samtidigt frågor om hur väl det fungerade tidigare när IS-anhängare återvände från IS territorium

Fakta: Svenskarna i IS

2012 började män och kvinnor resa från Sverige för att ansluta sig till jihadistiska grupper som deltog i kriget i Syrien.

2014 utropade terrorgruppen IS det så kallade kalifatet i ett område i norra Syrien och delar av Irak.

Totalt reste omkring 300 personer från Sverige till regionen för att ansluta sig till våldsbejakande islamistiska grupper, främst terrororganisationen IS.

Det gör Sverige till ett av de länder i Europa där flest per capita valt att åka till området.

Cirka hälften av IS-anhängarna har återvänt.

En del har dött i strid, andra har tagits till fånga och sitter i läger eller fängelser i norra Syrien. Enligt Säpo finns dessutom ett antal IS-svenskar som fortfarande är på fri fot i regionen.

Omkring en tredjedel av de som reste från Sverige var kvinnor.

Källa: TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.