Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
”När jag pratar med folk som har insyn så låter det som att det började röra på sig i fredags”, säger SVT:s politikreporter Kristoffer Törnmalm. Foto: TT

Anderssons tidsfrist snart ute – det händer nu i regeringsfrågan

Uppdaterad
Publicerad

Klockan tickar för S-ledaren Magdalena Andersson. Senast klockan tolv ska hon redovisa för talmannen om hon har stöd för att bilda regering. Förhandlingarna pågår in i det sista, och enligt uppgifter till SVT har parterna svårt att enas om V:s krav på höjda pensioner.

När Andersson lämnar sitt besked har talmannen tre val. Han kan ge henne mer tid, ge sonderingsuppdraget till någon annan eller låta riksdagen rösta om Andersson som statsminister.

Knäckfrågan som Andersson tampas med är att vinna stöd av Vänsterpartiet, som ställt tre krav för att släppa fram S-ledaren. Det handlar om höjda pensioner, en förbättrad sjukförsäkring samt spelregler för regeringsunderlaget, det vill säga hur Vänsterpartiets inflytande över regeringen ska se ut.

Under helgen uppges förhandlingarna ha rört på sig, men enligt uppgifter till SVT finns ännu vissa oklarheter. Källor uppger att regeringen presenterat ett bud som innebär förbättringar för de pensionärer som har det sämst ställt, men att V hittills sagt nej. Regeringen uppges också vara orolig att Vänsterpartiets krav riskerar att leda till att hela pensionuppgörelsen spricker.

Rädda att stöta bort C

Det finns anledning för Socialdemokraterna att träda försiktigt fram i förhandlingarna med Vänsterpartiet. Detta eftersom Andersson också behöver stöd av Centerpartiet, som tidigare ställt krav på att V inte ska få något avgörande inflytande.

– Svårast har varit att lova Vänsterpartiet inflytande över regeringsmakten, samtidigt som man gjort sig beroende av dem. Det är en riktig rävsax för Andersson. Om man går V för mycket till mötes är man rädd för att man stöter ifrån sig Centerpartiet.

Budgeten komplicerar

Om Andersson lyckats med balansgången att tillgodose kraven från både C och V kan statsministerfrågan gå till omröstning i riksdagen på onsdag morgon. Tidpunkten komplicerar saken ytterligare, eftersom det också är då riksdagen ska rösta om regeringens budgetförslag.

– Om det skulle vara så att budgetomröstningen sker innan statsministeromröstningen, vilket är det troliga, då saknar Andersson det vapen som Löfven hade för att få igenom budgeten. Det vill säga ”om inte budgeten går igenom så avgår jag”, säger Kristoffer Törnmalm.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer