Visa alla (2)
Visa alla (2)

Klorkyckling väcker skräck i Sverige

Uppdaterad
Publicerad

Svenska kycklingbönder är rädda att bli utkonkurrerade. Konsumentorganisationerna talar om kemikaliemarinerad kyckling. Här är motståndet stort mot att släppa in den amerikanska kycklingen som blivit en symbolfråga för frihandelsavtalet.

På Flättorps gård utanför Flen har man under 23 år inte behövt använda antibiotika en enda gång. Här gäller hård salmonellakontroll ända från avelshönorna och här städar man ur stallarna och gör bakteriefritt innan nästa omgång kycklingar släpps in.

För Elisabet Nilsson och andra producenter i Sverige innebär klordoppad amerikansk kyckling oschysst konkurrens från ett land med sämre djurskydd och lägre smittskyddskrav.

– Ja, det känns inte bra. Vi slåss med näbbar och klor för vår svenska kyckling och den den kvalitet vi har. Den är fri från salmonella och den är säker. Ingen antibiotika, inga hormoner. Det är klart att det kostar lite mer, säger Elisabeth Nilsson.

Doppas i klor

I USA doppas de slaktade kycklingarna i en klorlösning. Det ska göra att kycklingen är fri från salmonella. Men metoden är inte säker, en fjärdedel av kycklingarna bär ändå på salmonella efteråt. Klordoppning är ännu så länge är förbjudet inom EU.

Redan idag importeras 35 procent av all kyckling i Sverige, en siffra som varit mer eller mindre konstant under många år. Mycket av importen kommer från andra EU-länder, men även från Brasilien och Thailand i form av kokt kött, som göms i färdigmat och i storkök.

Den amerikanska kycklingen är kanske allra billigast och skulle komma till Sverige om det blev tillåtet tror uppfödarnas branschorganisation.

– Risken är ju att den typ av kyckling som kommer in pressar svenska kycklingbönder till en situation där man inte har råd att fortsätta med kycklinguppfödning, säger Maria Donis, vd på Svensk Fågel.

”Marinerat i kemikalier”

Även Sveriges och EU:s konsumenter är rädda för den klordoppade kycklingen och protesterar högljutt.

– Det är ingenting som konsumenterna i Europa vill ha. Många ryser av tanken, det tar marinering till en annan nivå. Det finns ingen i Sverige och Europa som vill ha produkter marinerade i kemikalier när det inte behövs. Det är en bättre metod att hålla rent från farmen till gaffeln. Det ska vara så. Inte att man städar i efterhand, säger Örjan Brinkman, ordförande för såväl Sveriges konsumenter och den europeeiska konsumentorganisationen BEUC.

Han har träffat både USA:s och EU:s förhandlare. Men han litar inte på deras löften att den klordoppade kycklingen ska hållas utanför frihandelsavtalet.

Kan slå hårt mot svenska gårdar

Förhandlingarna om frihandelsavtalet är slutna och långtifrån klara, så det är fortfarande oklart om EU kommer att släppa in klorkycklingen eller inte. Men det politiska motståndet i Europa är stort. Både handels- och jordbruksministern i Sverige har intygat att vi inte ska tvingas sänka den svenska standarden för djurskydd och livsmedelshygien. Men Svensk Fågel ser ändå en risk att EU säger ja till amerikansk kyckling.

– Ja, det finns nog en stor sannolikhet för det. Det finns många viljor i det här och starka handelsintressen, så det skulle inte förvåna mig om det kommer in amerikansk klordoppad kyckling till såväl Europa som Sverige, säger Maria Donis.

Priset sänks

Flättorps gård producerade förra året 2,3 miljoner kycklingar. Bara salmonellaförsäkringen kostar ett par hundratusen kronor varje år. Nu har Elisabeth Nilsson just fått veta att kycklingpriset sänkts en krona på grund av utländsk konkurrens. Om billig amerikansk klorkyckling kommer till Sverige kan det slå hårt mot gården.

– Jag hoppas ju verkligen att det inte kommer att ske, säger Elisabeth Nilsson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer