Klubbkompisen avslöjar sanningen om Ulf Kristerssons tävlingsavancemang

Uppdaterad
Publicerad

Från gymnast till partiledare – redan som ung ville Ulf Kristersson vara bäst. Nu avslöjar hans gamla klubbkompis Thomas Molin hur han medvetet missade i en tävling för att M-ledaren skulle gå vidare till regionsfinalen av 70:iaden.

– Jag har aldrig berättat för honom, säger Thomas Molin i Politikbyrån.

På 70-talet tävlade Ulf Kristersson för Eskilstuna gymnastikförening. Han gjorde det både individuellt och som truppgymnast. En prestigefylld barn- och ungdomstävling i Sverige på 70-talet var 70-iaden. Ulf Kristersson tävlade i den individuellt och hade siktet inställt på att gå långt.

Ulf Kristersson i en artikel från Eskilstuna-Kuriren år 1977.
Politikbyrån

I en intervju i SVT:s Politikbyrån berättar nu klubbkompisen Thomas Molin och hans pappa Anders Molin, som också var Ulf Kristerssons tränare, om M-ledarens kämparglädje, målmedvetenhet – och om hur Thomas i hemlighet presterade sämre för att Ulf Kristersson skulle få en högre poäng.

– Vi var i Katrineholm och tävlade och man visste att han ville gå vidare så medvetet missade jag i ett eller två redskap för att han skulle få en högre poäng än mig så att han gick vidare, säger Thomas Molin.

Ulf Kristersson poserar i Upsala Nya Tidning 1988.

Se mer i klippet ovan.

Se hela veckans avsnitt av Politikbyrån – ”Nya maktpartiet” –, som handlar om hur långt M är villiga att gå i samarbetet med SD, här.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Politikbyrån

Mer i ämnet