Knutbypastorn erkänner mordinblandning

Publicerad

I en intervju med Nyheterna i TV4 erkänner pastor Helge Fossmo sin inblandning i morddramat i Knutby 2004.

Han antyder att fler än känt var inblandade i dåden men vill inte gå in på några detaljer. Han säger att han tänker lämna sin information till polisen. -Sedan får de hantera det.

Tidigare har Helge Fossmo nekat till alla anklagelser, men dömdes till livstids fängelse för anstiftan till mord och anstiftan till mordförsök.

Den sk barnflickan dömdes för mord på Fossmos hustru och för två mordförsök.

”Lägga korten på bordet”
I intervjun med Karin Swärd säger Helge Fossmo:
-Jag kommer att berätta vad jag tidigare har tigit om eller undanhållit om händelserna i Knutby. Jag kommer att lägga korten på bordet och berätta om min delaktighet i det som har skett och även övriga fakta som jag vet.

Helge Fossmo säger att han kommer att erkänna och acceptera att han är ansvarig och medskyldig till det som hänt.

När Karin Swärd frågar om han pratar om både mordet på sin hustru och mordförsöket på en granne svarar Fossmo att så är fallet.

-Sedan jag lämnade Knutby har jag gått igenom en ganska lång och fortfarande pågående process. Det är både känslor, tankar, beteenden – hela min person – som var präglad av en osund sektkultur.

Han säger att han långsamt tillfrisknat och att han i dag ser annorlunda både på sin egen och andras roll.

Ska informera polisen
Fossmo vill i intervjun inte ge några detaljer om vad som hänt. Han säger att han inte vill ge någon information som media kan ”vältra sig i”. Detta gör han av hänsyn till alla inblandade parter. Sin information kommer han att överlämna till polisen.

-Sedan får de hantera det, säger han.

Kammaråklagare Anne Sjöblom var en av de två åklagare som förde Knutbymålet.
-Det finns väl inte mer att säga än att han redan är dömd för det och att vi visste att han var skyldig. Möjligen är jag lite förvånad över att han erkänner, säger Sjöblom till TT.

Fossmo ska ha sagt att det var fler inblandade?
-Möjligen är det därför han erkänner. Men vi har inte haft några misstankar om att fler skulle vara inblandade, säger Sjöblom.

Fakta: Knutbydramat

Visa

• Den 10 januari 2004 hittades pastor Helge Fossmos andra hustru mördad i sitt hem i Knutby. I huset intill hittas en 30-årig man skottskadad.
• Dagen efter greps Fossmos barnflicka, misstänkt för mord och mordförsök.
• Den 28 januari anhölls Helge Fossmo misstänkt för mord och mordförsök. Utredningen av hans första hustrus död togs upp igen efter att ha avskrivits som en olycka 1999.
• I juli dömdes Helge Fossmo till livstids fängelse för anstiftan till mord på sin andra hustru och anstiftan till två mordförsök. Han friades från misstanken om att ha dödat sin första hustru 1999.
• Barnflickan dömdes till rättspsykiatrisk vård för mordet på hustrun och två försök till mord.
• Svea hovrätt fastställde senare domen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer