Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Knutson: ”Bland det värsta du kan råka ut för som politiker”

Knutson: ”Bland det värsta du kan råka ut för som politiker”

Uppdaterad
Publicerad

Liberalernas partiledare Nyamko Sabuni avfärdade kritiken om lobbystyrning i SVT:s Morgonstudion.
– Det är bland det värsta du kan råka ut för som politiker, säger Mats Knutson i en analys.

Liberalernas partiledare Nyamko Sabuni anklagas för att styras av lobbyister och gamla partitoppar i en serie artiklar i Svenska Dagbladet.

Det förslag som partiledaren presenterade i Almedalen i fjol om att elektrifiera lastbilstrafiken i Sverige, ska ursprungligen ha kommit från Scania och hamnat hos Liberalerna via lobbyister.

– Det är bland det värsta du kan råka ut för som politiker eftersom det kan sätta i fråga det viktigaste som gäller för politiker och politiska partier, att de företräder allmänintresset och inte särintressen, säger SVT:s politiska kommentator Mats Knutson i en analys i Morgonstudion.

Anonyma källor

Anklagelserna kommer bland annat från anonyma partimedlemmar. När Nyamko Sabuni bemötte kritiken i Morgonstudion sa hon att det var anonymiteten som upprörde henne mest, och att ”lögner nu ska tillåtas definiera vem jag är som person och partiledare”.

– Svagheten är att det är anonyma anklagelser, men att det kommer nu är nog ingen tillfällighet för partiet är väldigt försvagat och ligger lågt i opinionsmätningarna, säger Mats Knutson.

Svaga opinionssiffror

Sedan Nyamko Sabuni tillträdde har partiet legat under riksdagsspärren i opinionsundersökningarna.

– Hon blev vald för att hon var väldigt tydlig och kommunikativ. Istället har det visat sig att hon har varit otydlig och hon har inte klarat debatterna på det sätt det då fanns en förhoppning att hon skulle göra. Hon skulle med sin tydlighet, rakryggade hållning och civilkurage lyfta Liberalerna. Istället har otydligheten bara ökat vilket i sin tur har lett till att opinionssiffrorna fortsätter nedåt, säger han.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Sabuni om kritiken: Kommer inte tillåta att lögner definierar mig

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer