Mats Knutson: ISP har agerat med EU:s uppmaning som stöd Foto: Aref Tammawi, Afp, TT / SVTVisa alla (2)
Visa alla (2)

SVT:s Mats Knutson: ”En viktig politisk signal”

Uppdaterad
Publicerad

Sverige stoppar all export av krigsmateriel till Turkiet. Det har myndigheten Inspektionen för strategiska produkter, ISP, beslutat.
– Det spelar större roll att Frankrike och Tyskland stoppar sin export, men det är en viktig politisk signal Sverige skickar, säger SVT:s inrikespolitiske kommentator Mats Knutsson.

– Regeringen har ju försökt få stöd för att EU ska införa ett gemensamt embargo mot Turkiet, men det fick man inte. Däremot har EU gått ut och uppmanat medlemsländerna att begränsa eller stoppa export av krigsmateriel till Turkiet, säger Mats Knutsson.

Han förklarar att i Sverige är exporttillstånden av den här typen av varor reglerat av myndighetsbeslut, inte av politiska beslut. Och det är med EU:s uppmaning som stöd som ISP nu agerar.

– Det här vapenembargot kommer att gälla tillsvidare. Det kan omprövas när kriget är över eller när de faktorer man tagit hänsyn till ändras så att de inte längre står i strid med svensk lagstiftning, säger han.

”Viktig politisk signal”

Den svenska exporten förra året var på knappt 300 miljoner kronor. Gör det någon skillnad att Sverige stryper exporten, det handlar ändå ganska små kvantiteter?

– Det gör säkert ingen större skillnad. Sveriges export utgör troligen en mycket liten del av Turkiets totala import av krigsmateriel, säger han och fortsätter:  

– Men det spelar däremot en betydligt större roll att Frankrike och Tyskland stoppar sin export. Och det är en viktig politisk signal Sverige skickar.

2018 exporterade Sverige krigsmateriel för totalt för 11,4 miljarder svenska kronor.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Turkiets offensiv i Syrien

Mer i ämnet
SVT: inrikespolitiske kommentator Mats Knutson
Mats Knutson: ISP har agerat med EU:s uppmaning som stöd Foto: Aref Tammawi, Afp, TT / SVT
Turkiska soldater förbereder sig för att gå in i Syrien.
Turkiska soldater förbereder sig för att gå in i Syrien. Foto: Emrah Gurel/AP/TT