Ett parti under hård press

Publicerad

ANALYS · Statsminister Stefan Löfven, som är hårt pressad av dåliga opinionssiffror, valde att lova kommunerna nya miljarder när han på lördagen höll sitt inledningstal på Socialdemokraternas stora kommunkonferens i Örebro. Han blåste också upp till politisk strid med ”högern” om den svenska modellen.

Mats Knutson inrikespolitisk kommentator

Mats Knutson

Inrikespolitisk kommentator

Omkring 800 socialdemokrater från hela landet applåderade löftet om mer i statsbidrag för att finansiera kommunernas verksamhet.

Inte minst flyktingkrisen innebär en stor ansträngning för landets kommuner. Bara under förra året kom över 160.000 asylsökande till Sverige. Bostäder måste fram, det krävs nya skolor, fler lärare, fler socialsekreterare, för att ta några exempel. Ute i kommunerna finns en växande oro för hur pengarna ska räcka till.

Extra pengar till kommunerna

Sent i höstas anslog regeringen tio miljarder extra till kommunerna för att klara flyktingkrisen. I dag kom alltså beskedet från statsministern att det blir mer pengar till kommunerna, pengar som ska användas till att anställa fler i välfärden. Men hur många miljarder det handlar om ville han inte gå in på. Det bestäms i budgetförhandlingarna med Miljöpartiet och Vänsterpartiet. Sannolikt innebär det ett permanent tillskott i tiomiljardersklassen till kommunerna.

Hårt pressad

Trots oklarheterna kring beskedet var det ändå viktigt för statsministern att kunna ge det. Han är hårt pressad av flyktingkrisen och de dåliga opinionssiffrorna. Behovet av internt stöd är aldrig så stort som när opinionsstödet vacklar och kritiken är hård. För en socialdemokratisk partiledare och statsminister finns inget effektivare sätt att vinna detta stöd än att lova kommunpolitikerna mer i statsbidrag. Så gjorde Göran Persson och så gör alltså även Stefan Löfven.

Kan skapa andrum

Det här skapar andrum i det egna partiet, men förändrar givetvis inte opinionen i stort. Här måste Socialdemokraterna försöka återvinna förtroendet för den egna flyktingpolitiken, inte alldeles enkelt när man sitter i en koalitionsregering med Miljöpartiet. I sitt tal på kommunkonferensen underströk Stefan Löfven därför flera gånger vikten av de förändringar som regeringen nu gör med flyktingpolitiken – allt från id-kontroller till skärpta asylregler. Det som skedde i höstas ska inte ske igen, var hans besked. Det här skapar förstås en besvärlig situation i relationen med just Miljöpartiet, som i grunden är kritiskt till en skärpt asylpolitik. Förslaget har fått hård kritik av flera remissinstanser, vilket Miljöpartiet vill använda för att luckra upp skärpningarna. När frågan nu ska förhandlas i regeringen inför den kommande propositionen i vår kan alltså hårda strider vänta.

Politisk strid

Stefan Löfven försöker i stället rikta politiskt fokus mot sina huvudmotståndare. Och han försöker göra det på sin egen hemmaplan. Hans tal på kommunkonferensen indikerade tydligt att begreppet den svenska modellen blir centralt i den fortsatta debatten, i alla fall om Socialdemokraterna får bestämma. I talet pekades en skärpt flyktingpolitik och en reglerad invandring mer eller mindre ut som en förutsättning för den svenska modellen, inte minst för en socialdemokratisk välfärdspolitik. Men den svenska modellen hotas också av de borgerliga partierna, menade statsministern, inte minst av kraven på lägre löner för nyanlända flyktingar. Därmed försöker han knyta samman försvaret av en skärpt flyktingpolitik med en ideologisk strid med borgerligheten.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa skeenden”.