Foto: TT

Knutson: ”Frågan kommer att förfölja Löfven”

Uppdaterad
Publicerad

Även om försvarsminister Peter Hultqvist (S) klarade sig i dagens misstroendeomröstning i riksdagen kommer frågan om IT-affären och frågan om vem som visste vad att förfölja statsminister Stefan Löfven (S). Det menar SVT:s inrikespolitiske kommentator Mats Knutson.

Sitter Hultqvist säkert nu?

Ja, han sitter säkert. I alla fall för stunden. Kommer det fram nya uppgifter som är besvärande för honom lär han åter komma i skottgluggen, men det lär inte gå till en ny misstroendeomröstning i riksdagen såvida det inte är alldeles exceptionella uppgifter. Alliansen har bränt sig ordentligt på det här. Det som började som en regeringskris slutade i förra veckan som en allianskris.

Vad skulle det här egentligen vara bra för?

Allianspartierna fattade i slutet av juli beslut om att kräva inte bara Peter Hultqvists avgång utan också Anders Ygemans och Anna Johanssons. Både Ygeman och Johansson har avgått, medan Stefan Löfven har lyckats behålla Peter Hultqvist. Även om försvarsministern alltså klarade sig i dag har allianspartierna lyckats avsätta två ministrar. Så även om dagens omröstning är en framgång för regeringen och för Löfven ska vi inte glömma bort att han tvingats offra två ministrar, bland annat en av dem som varit mest betydelsefull för honom, Anders Ygeman.

Är det här glömt nu?

Riksdagens konstitutionsutskott KU granskar hela IT-affären och den granskningen kommer att pågå fram till maj nästa år. Min bedömning är att det här är en fråga som kommer att förfölja regeringen och Löfven fram till dess. Med tanke på de omfattande brister i informationsgivningen som blottlagts i regeringskansliet och statsrådsberedningen ska vi inte utesluta att granskningen landar i kritik mot statsministern. Han är ju ytterst ansvarig för regeringens arbete och att det fungerar.

Här har det uppenbart inte fungerat. Men att sådan kritik skulle leda fram till en misstroendeomröstning om statsministern är inte självklart. I slutet av maj är det bara några månader till valet och det är fullt möjligt att oppositionspartierna hellre tar den frågan i valrörelsen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.