Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Sverigedemokraternas partisekreterare Richard Jomshof blir ny ordförande i justiteutskottet, en nyhet som väckte kritik. Foto: SVT

Knutson om SD:s tunga ordförandeposter: ”Jomshof ses som mest kontroversiell”

Uppdaterad
Publicerad

Under lördagen stod det klart att Sverigedemokraterna får fyra ordförandeposter i riksdagens utskott. Fördelningen har väckt reaktioner bland SD-kritiker, inte minst tilldelningen av ordförandeposten i justitieutskottet som går till tidigare partisekreteraren Richard Jomshof.

Bland politiker som är kritiska till SD ses han som den mest kontroversiella av utnämningarna.

Partiet har tilldelats posten som ordförande i arbetsmarknadsutskottet, näringsutskottet, justitieutskottet samt utrikesutskottet. En fördelning som enligt SVT:s inrikrespolitiske kommentator Mats Knutson har ett viktigt symbolvärde för partiet.

– Det bekräftar deras ställning som näst största parti och att de nu på allvar får möjlighet att påverka svensk politik, säger Mats Knutson.

Starka reaktioner

Nyheten har skapat reaktioner hos SD-kritiker. Många invänder mot valet av Richard Jomshof som ordförande i justitieutskottet. I ett inlägg på Twitter skriver Centerpartiets partiledare Annie Lööf:

 ”Jag vet att mina tidigare allianskollegor i många år velat normalisera SD, men att Jomshof får denna post är oerhört utifrån ett borgerligt perspektiv, där rättsstatliga principer brukat vara vägledande.”

Att just denna ordförandepost väckt starka reaktioner anser Mats Knutson inte som särskilt förvånande.

– Richard Jomshof är väl den mest kontroversiella utnämningen här i och med hans återkommande islamkritik.

”Kommer svinga klubban på positivt sätt”

Ordförandeposten i näringsutskottet går till Tobias Andersson (SD) som tidigare varit rättspolitisk talesperson i partiet. Han tycker inte valet av Jomshof är kontroversiellt.

– Jag är övertygad om att Jomshof kommer svinga klubban på ett positivt sätt för Sverige och för tryggheten i vårt land, säger Tobias Andersson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.