Pressen blev för stor för Kaplan och Löfven

Uppdaterad
Publicerad
Analys ·

Pressen på bostadsminister Mehmet Kaplan och statsminister Stefan Löfven blev till slut för stor. Kaplans avgång innebär att den akuta krisen nu är över för regeringen. Men det finns fortfarande frågetecken kring hur såväl rekryteringen som entledigandet av Mehmet Kaplan har hanterats.

Mats Knutson

Inrikespolitisk kommentator

Statsministern var på presskonferensen i Rosenbad mycket besvärad av den situation som uppstått kring bostadsministern.

De senaste dagarnas avslöjanden om olika uttalanden och tveksamma middagsbjudningar där Kaplan deltagit har lett till en växande kritik mot Mehmet Kaplan.

MP-krisen

Hans öde var sannolikt beseglat redan i fredags, men kanske hoppades Stefan Löfven att stormen skulle blåsa över. Det gjorde den inte. I stället kom nya avslöjanden i helgen som bland annat visade att Kaplan offentligt jämfört israeler med tyska nazister.

Redan i går kväll kritiserades detta hårt av förra S-ledaren Mona Sahlin. När så utrikesminister Margot Wallström i förmiddags i skarpa ordalag fördömde uttalandet var förstås Mehmet Kaplans minuter som statsråd räknade.

Förbrukat förtroende

På presskonferensen lät Stefan Löfven det hela framstå som att Kaplan på eget initiativ begärt avsked. Så kan det vara. Mera sannolikt är att frågan diskuterats under helgen och att varken Löfven eller Kaplan egentligen hade något alternativ.

Förtroendet för Kaplan var förbrukat i breda väljargrupper och om Löfven valt att behålla honom hade han tagit orimligt stora risker för regeringen. I förlängningen hade den här affären kunnat utlösa en misstroendeomröstning i riksdagen.

Mehmet Kaplan har de senaste dagarna blivit en så stor belastning för regeringen och Löfven att de skador han orsakat var omöjliga att reparera.

I ett läge där regeringen behöver komma tillbaka till en sakpolitisk debatt om bostäder, jobb och ekonomi, innebar Kaplans uttalanden och tveksamma middagsbjudningar att regeringen i stället hamnade i en debatt om extremism, jihaddism och antisemitism.

Affären fortsatt besvärlig för Löfven

I och med att Kaplan nu lämnat regeringen är den akuta fasen av krisen över för Stefan Löfven. Men den här affären kommer ändå att fortsätta vara besvärlig för honom.

Det är ju ingen nyhet att Kaplan tidigare har gjort tveksamma uttalanden om terrorism under sin karriär, ej heller att han haft nära kontakter med organisationer som varit föremål för hård kritik. För detta har han tidigare bland annat kritiserats av Nalin Pekgul, fd ordförande för socialdemokratiska kvinnoförbundet.

På presskonferensen idag gav Stefan Löfven egentligen inte några tillfredsställande svar på hur mycket han vetat om Kaplans förehavanden innan han utnämnde honom till statsråd.

Inte heller svarade Löfven på frågan hur Kaplans bakgrund hade kontrollerats i samband med utnämningen. Också detta lär bli föremål för fortsatt kritik och diskussion.

En annan fråga som är obesvarad är hur Löfven kunde backa upp Kaplan så sent som i slutet av förra veckan trots att det mesta låg på bordet redan då.

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.

MP-krisen

Mer i ämnet