SVT:s inrikespolitiska kommentator Margit Silberstein. Foto: Anders Mohlin SVT

Kommentar: ”Alliansen ser Palestina-erkännandet som en provokation”

Uppdaterad
Publicerad

Dagens erkännande av Palestina som stat är motsägelsefullt och alliansen ser det som en provokation, skriver SVT:s inrikespolitiska kommentator Margit Silberstein.

Stefan Löfven aviserade redan i regeringsförklaringen vid riksdagens högtidliga öppnande att hans regering ska erkänna Palestina som en stat. Men han försäkrade också i samma andetag att hans regering är en samarbetsregering. I det perspektivet är dagens erkännande direkt motsägelsefullt, eftersom alliansen ser ställningstagandet för Palestina som en provokation.

Socialdemokraternas linje har sedan länge varit att Palestina ska erkännas som stat. Det har partiet öppet deklarerat tillsammans med Miljöpartiet och Vänsterpartiet.

Mot den bakgrunden är beslutet att erkänna Palestina som stat följdriktigt. Det överraskande är tidpunkten, att det är den första utrikespolitiska markeringen som Löfvens nya regering gör i ett läge där regeringen med sitt svaga parlamentariska underlag behöver allt stöd den kan få av partier på andra sidan blockgränsen.

Nu har Stefan Löfven istället lyckats reta upp dem han säger sig vilja samarbeta med både i sak och när det gäller den konstitutionella hanteringen.

Hon underkänner agerandet

Birgitta Ohlsson, Folkpartiets utrikespolitiska talesperson, som Socialdemokraterna hoppas ska efterträda Jan Björklund för att möjligheterna till samarbete ska öka, underkänner regeringens agerande.

Hon ser erkännandet som en tom gest snarare än ett steg framåt i fredsprocessen. Hennes partikamrat Fredrik Malm är ännu hårdare i sitt fördömande av regeringen.

Centerns kritik väger lättare eftersom Centern redan för två år sedan svängde och tog beslut på sin stämma att erkänna en palestinsk stat. Men Annie Lööf riktar nu in sig på att Stefan Löfven tog saken i egna händer, utan att ta upp frågan i utrikesnämnden med de andra partiledarna.

Nordiska länder erkänner inte Palestina

Fredrik Malm uppmanade till och med utrikesminister Wallström att inte tala med de andra EU-ledarna om den svenska regeringens beslut eftersom det inte vilade på en formellt korrekt grund.

Nu gjorde Margot Wallström det i alla fall. Men hennes besked till EU väckte inte direkt någon livlig diskussion. Till att börja med var det helt tyst. När Federica Mogherini, EU:s nya kommissionär för utrikesfrågor, frågades ut av parlamentet fick hon inte ens någon fråga om Palestina.

Varken Danmark eller de andra nordiska länderna vill erkänna Palestina, utom Island, som gjorde det 2011. Däremot har det brittiska underhuset  uppmanat regeringen att erkänna Palestina.

För många länder är frågan mycket känslig, den tar sig inte uttryck i något klarspråk men tycks ändå ligga där och bubbla under ytan. Den israeliska regeringens farhågor är att den ska ta sig upp ovanför ytan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Sverige erkänner Palestina

Mer i ämnet