Foto: Fredrik Sandberg, TT

Kommentar: ”Anmärkningsvärt att politiska systemet nonchalerat de här frågorna”

Uppdaterad
Publicerad
Analys ·

De ökande hoten och trakasserierna mot politiker utgör ytterst ett hot mot demokratin. Om hatet tillåts ta över riskerar grunden för det demokratiska styrelseskicket att skadas i grunden.

Mats Knutson

Inrikespolitisk kommentator

En annan konsekvens lär bli att allt färre människor är beredda att ta på sig uppdrag som politiker. Därför är det anmärkningsvärt att det politiska systemet under lång tid mer eller mindre har nonchalerat de här frågorna.

Faktum är att en statlig utredning redan 2006 presenterade lagförslag om skärpta straff för den som hotar eller angriper en förtroendevald politiker.

Hot mot politiker

Trots detta har politikerna i regering och riksdag valt att inte gå vidare med skärpt lagstiftning. Den borgerliga alliansregeringen hade under sina åtta år vid makten möjlighet att ändra lagen, men bestämde sig för att låta bli. Den nuvarande rödgröna regeringen har suttit sedan 2014, men har hittills inte lagt några konkreta lagförslag på riksdagens bord. En handlingsplan för att minska hat och hot mot förtroendevalda och journalister presenterades visserligen i somras, men lagstiftningsarbetet kommer att dröja.

Riksdagsbeslut först efter valet

Beskedet från justitiedepartementet i dag är att en departementspromemoria ska presenteras innan valet 2018. Men det innebär inte att lagen kommer att skärpas före valrörelsen. Tvärtom kommer ett riksdagsbeslut att kunna fattas först under nästa mandatperiod.

Undersökningar som genomförts visar att hat och hot mot förtroendevalda ökar. På torsdagen offentliggörs en ny rikstäckande rapport av Brottsförebyggande rådet (Brå).

Men redan i våras presenterade tidningen Dagens Samhälle en undersökning med alarmerande innehåll. Enligt den granskningen har mer än hälften av landets kommunstyrelseordförande utsatts för hat, hot och trakasserier. Flera av dem har fått direkta dödshot riktade mot sig. Enligt granskningen är kvinnor mer utsatta än män. Vanligast är att hot framförs via sociala medier eller i mejl, men det förekommer också direkta hot, trakasserier, skadegörelse och direkt våld. Flera politiker uppger i den här granskningen att de överväger att sluta på grund av hoten.

”Oacceptabelt och ohållbart”

Det är naturligtvis oacceptabelt och ohållbart i en representativ demokrati att politiker utsätts för den här typen av brott på grund av det uppdrag de tagit på sig.

Den svenska demokratin bygger på att förtroendevalda, ofta med låg ersättning, tar på sig uppdrag i kommuner och landsting. När antalet hot och trakasserier mot politiker ökar är risken också uppenbar att allt färre är beredda att ta på sig dessa uppdrag. Den utveckling vi ser i dag kommer alltså sannolikt att leda till att det bli ännu svårare att rekrytera personer till politiska uppdrag. En annan konsekvens är att allt fler hoppar av om och när de utsätts för hat och hot.

Polariserad och hård debatt

En förklaring till den utveckling vi nu ser är att den politiska debatten blivit allt mer polariserad de senaste åren. Samtidigt har debattklimatet hårdnat på sociala medier. Enligt granskningen i Dagens samhälle är det flykting- och invandringspolitiken som skapat mest hat och hot mot politiker de senaste åren. Men också andra frågor kan röra upp känslorna. Ett exempel är nedläggningen av BB i Sollefteå där flera ansvariga politiker angripits hårt.

När vi nu är på väg in i ett valår som kan bli mer dramatiskt än på länge finns det all anledning att ta det här problemet på yttersta allvar. Därför bör nolltolerans råda när det gäller hot och andra angrepp mot förtroendevalda. Hatet riskerar annars att underminera den representativa demokrati som valet nästa år är en grundläggande del av.

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.

Hot mot politiker

Mer i ämnet