Foto: SVT

”S vill restaurera Arbetsförmedlingen”

Uppdaterad
Publicerad

”Framtid” var ledordet för Stefan Löfven när han talade till partiets förtroenderåd om en förnyelse som ska göra Socialdemokraterna till ett modernt parti.

Arbetsförmedlingen – före detta AMS – sågs länge som en del av den socialdemokratiska maktapparaten. Det har skrivits avhandlingar om att Socialdemokraterna använt utnämningsmakten till att befolka AMS med sitt eget folk för att försäkra sig om att arbetsmarknadspolitiken sköttes i enlighet med socialdemokratiska regeringars ambitioner.

När Alliansen övertog regeringsmakten 2006 gjordes AMS om till Arbetsförmedlingen. Meningen var att effektivisera mötet mellan arbetssökande och arbetsgivare och att bidra till att sysselsättningen ökade på lång sikt. Men Arbetsförmedlingen har utvecklats till att bli en av Sveriges mest kritiserade myndigheter, ständigt ifrågasatt både av medborgarna och i den inrikespolitiska debatten.

Oklart om nya ”verktyg”

I den politiska retoriken har regeringen kört Arbetsförmedlingens förtroende i botten, som Stefan Löfven formulerade sig i på förtroenderådet i Aula Magna på Stockholms universitet.

Så nu vill Socialdemokraterna restaurera det Alliansen, i deras ögon, förstört. Enligt Löfven är arbetsförmedlarna bakbundna av regler och restriktioner som omöjliggör deras arbete. Frågan är hur långt Socialdemokraterna vill gå i sin strävan att förändra Arbetsförmedlingen.

I sitt tal sa Stefan Löfven att ”ett parti vars hela väsen bygger på att skapa en bättre framtid ska stå fast vid sina värderingar – men ständigt utveckla sina verktyg.” Vilka de nya moderna verktygen är, berättade inte Löfven. Antagligen är de i linje med den arbetsmarknadspolitiska talespersonen Ylva Johanssons ganska långtgående visioner.

Resultat ska styra resurser

Ylva Johansson aviserade för en tid sedan att hon och partiet är på väg att på allvar ompröva arbetsmarknadspolitiken. Hon vill att anslagen till Arbetsförmedlingen ska styras av hur många jobb som förmedlas.

Resultatet ska alltså bestämma resurstilldelningen. Ylva Johansson har också  svurit i kyrkan och berättat att hon är öppen för fler privata arbetsförmedlingar. Hon hänvisar bland annat till Australien där privata arbetsförmedlingar konkurrerar om att förmedla jobb.  

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer