Kommunals ordförande Annelie Nordström. Foto: TT

Kommunal förlorar miljoner efter avslöjanden

Publicerad

Fackförbundet Kommunal har förlorat i genomsnitt cirka 3,5 miljoner kronor i månadsavgifter på grund av avhoppande medlemmar. Detta efter en rad avslöjanden från Aftonbladet om hur Kommunal sköter sin ekonomi.

För en vecka sedan kom det första avslöjandet från Aftonbladet. Kommunal hade förlorat över 320 miljoner på att driva krog- och konferensverksamhet. Trots att det gick dåligt fortsatte fackförbundet att bidra med pengar.

Pengarna fortsätter att försvinna, men nu handlar det istället om medlemmar som går ur. Efter att nyheten blev känd började medlemsantalet att sjunka. Nu kan 9600 personer kalla sig själva för före detta medlemmar, rapporterar TT.

Miljonförlust efter avhopp

Genomsnittslönen för en Kommunalanställd är 22.600 kronor. Med den lönen kostar det 364 kronor i månaden att vara medlem. Det innebär att förbundet i snitt har förlorat ungefär 3,5 miljoner kronor sedan en vecka tillbaka.

Flera medlemmar som överväger att lämna förbundet har dock ställt ett ultimatum: ”Vi stannar om Annelie Nordström går”. Det säger Maritha Mähler, ordförande Kommunal mellersta Norrland, till TT.

– Det är ett krav från medlemmar som har tänkt hoppa av, säger Mähler.

– Är det här ett sätt för att behålla förtroende hos medlemmarna därute... då får vi rätta oss efter det. Vi är en medlemsorganisation och måste lyssna på dem.

Ny presskonferens i eftermiddag

Mähler är själv av uppfattningen att Nordström ska sitta kvar – inte minst med tanke på avtalsrörelsen som väntar.

Annelie Nordström kommer vid fyratiden i dag att hålla en ny presskonferens och lär då få stå till svars för de nya siffrorna. Marita Mähler är frågande inför vad som nu sker.

– Jag vet inte vad jag ska tro. Det svänger väldigt fort nu och det är hårda stormar. Jag törs inte sia.

Så här har vi räknat

Visa

Genomsnittslönen för en Kommunal-medlem är 22.600 kronor, vilket innebär att medlemmen i så fall betalar 364 kronor i avgift per månad.

9600 personer har lämnat fackförbundet sedan de första avslöjandena kom fram 13 januari.

Den lägsta avgiften är 101 kronor per månad. Den högsta är 575 kronor per månad.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Skandalen inom Kommunal

Mer i ämnet