Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Utbildningsministern om hemlighetsstämpeln: “Vi behöver en lagändring” Foto: SVT

Kommunal skolstatistik hemligstämplas: ”Helt orimligt”

Uppdaterad
Publicerad

Skolverket har beslutat att sekretessbelägga svensk skolstatistik. Från den 1 september är skolornas resultat inte längre offentliga. Beslutet kritiseras av så väl politiker som forskare.
– Barns kunskaper ska inte vara företagshemligheter, säger utbildningsminister Anna Ekström (S).

Det är inte längre möjligt att få ut information om enskilda skolors resultat, elevsammansättningar eller lärarbehörighet. Skolverket kommer inte heller att tillhandahålla register över vilka skolor som finns i Sverige.

– Det här får konsekvensen att det blir väldigt svårt både för den externa och interna utvärderingen och granskningen av skolorna, säger Jonas Vlachos, professor i nationalekonomi vid Stockholms universitet som länge forskat på den svenska skolan.

Skolverket: lika villkor måste gälla

Beslutet grundar sig på en policyändring hos Statistiska centralbyrån (SCB), som slagits fast av Kammarrätten. Den innebär att uppgifter om friskolors prestation inte längre ska vara offentlig eftersom de kan påverka de enskilda skolornas affärsverksamhet.

Skolverket motiverar sitt beslut med att villkoren för kommunala och fristående skolor måste vara likvärdiga. Detta trots att lagstiftningen om likabehandling av skolan inte är absolut utan tillåter undantag.

– Jag tycker att Skolverket har gått för långt i sin bedömning av de kommunala skolorna. I grund och botten är det här att affärsintressen fått dominera över allmänintresset med insyn i skolväsendet, säger Jonas Vlachos.

”Helt orimligt”

Enligt en sammanställning av tidningen Skolvärlden är samtliga riksdagspartier emot att sekretessbelägga kommunala skolor. Utbildningsminister Anna Ekström (S) skriver i ett mejl till SVT Nyheter att regeringen har gett Skolverket och SCB i uppdrag att senast den 4 september redovisa hur det nya läget kan lösas.

”Som minister får jag inte ha synpunkter på den här typen av myndighetsbeslut, men min bestämda uppfattning är att barns kunskaper inte ska vara företagshemligheter. Vi behöver självklart ha uppgifter om våra skolor; det behövs för föräldrar och elever som ska välja skola, för kommuner och stat för att fördela resurser och för att veta hur det går för svenska elever. Det är helt orimligt att uppgifterna ska vara hemliga”, skriver hon.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer