Foto: TT

Kommunal stänger skandalkrogen

Publicerad

Fackförbundet Kommunal stänger sin restaurang Metropol Palais, som blev rikskänd när det avslöjades att lyxkrogen bland annat hyrts ut för shower med grova sexanspelningar.

Lyxkrogen Metropol Palais ägs genom Kommunals bolag Lyran konferens, och det är Lyrans tillförordnande styrelse som nu beslutat att avveckla restaurangen på Sveavägen i Stockholm.

– Kommunal har redan tidigare sagt att man inte ska hålla på med den här typen av verksamhet, sedan har frågan varit när och hur man ska avveckla, säger Bo Carlsson, tf vd för Handelsbolaget Lyran, till SVT Nyheter.

Hyrdes ut till nakenshow

Metropol Palais hamnade i rampljuset i mitten av januari då Aftonbladet skrev att Kommunal vid flera tillfällen hyrt ut krogen till bland annat en nakenkabaré med Tony Irving och champagnefester med porrstjärnan Puma Swede.

Avslöjandet fick Kommunals dåvarande tredje vice ordförande Anders Bergström att be om ursäkt. Sedan flera avslöjanden om Kommunal publicerats avgick Anders Bergström. Ordförande Annelie Nordström har också meddelat att hon avgår vid fackförbundets kongress i maj.

”Inte kommersiellt gångbar”

I ett pressmeddelande skriver Kommunal att restaurangen avvecklas på grund av att ”de ekonomiska kalkylerna inte motsvarade verkligheten”. Bo Carlsson tillträdde för två veckor sedan och har blivit ombedd att titta på verksamhetens lönsamhet.

– Jag kan konstatera att den inte är kommersiellt gångbar.

Men handlar det här bara om lönsamheten, har inte avslöjanden om champagnefester och nakenshower spelat in?

– Utifrån min aspekt handlar det bara om lönsamhet, det är vad jag har blivit ombedd att tittat på. Sedan var det känt sedan tidigare att Kommunal inte vill hålla på med sådan verksamhet.

I stället ska Lyran nu ägna sig åt att utveckla verksamheten på kursgården Marholmen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Skandalen inom Kommunal

Mer i ämnet