Kommunals förbundsordförande Tobias Baudin uppger nu att förbundet stryper stödet till Socialdemokraterna. Foto: TT/Anders Wiklund/Christine Olsson

Kommunal stryper stödet till S

Publicerad

Fackförbundet Kommunal stryper det ekonomiska stödet till Socialdemokraterna, meddelar förbundsordföranden Tobias Baudin i en debattartikel i Aftonbladet.

Under måndagen meddelar Kommunals ordförande Tobias Baudin att man avvecklar partistödet till Socialdemokraterna på Aftonbladet Debatt.

Förbundet är LO:s största förbund och har tidigare gett partiet tre miljoner kronor om året. Baudin uppger att bakom beslutet ligger en vilja att modernisera  och förbättra den egna organisationen.

– För att använda våra resurser på bästa sätt så är det mer den här riktningen vi ska gå och därför slutar vi nu att skicka över de här pengarna till Socialdemokraterna. Vi använder de själva och det i sin tur kommer att förbättra kvaliteten och göra det bättre för medlemmarna i Kommunal, säger han till SVT Nyheter och fortsätter:

– Vi är inne i en förändringsresa, och har insett att vi måste förändra och modernisera oss. En del i förändringsresan som vi gör i Kommunal är det här med partistödet, säger Baudin.

Fortsatt samarbete

Han menar att beslutet som togs förra veckan i förbundsstyrelsen kommer att gynna både den egna organisationen och partiet på sikt.

– Jag är rätt övertygad att på sikt kommer det att gynna det socialdemokratiska partiet – för det handlar ju inte om att vi ska sluta med facklig politisk samverkan, utan det handlar om att skicka över tre miljoner kronor årligen, säger han.

Riskerar det inte att försvaga S, som ni vill ska styra Sverige?

– Nej jag tror det är precis tvärtom. Jag tror att man måste våga förändra sig och våga leva i den tid vi lever i. Det är precis det vi gör nu.

Beslutet gäller från år 2020.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer