Foto: Scanpix

M-kollegor ställer sig bakom Billström

Uppdaterad
Publicerad

Migrationsminister Tobias Billström vågar tala om problem som ”annars sopas under mattan”, menar kommunalrådet.

Migrationsminister Tobias Billström (M) fick i går mycket hård kritik av statsminister Fredrik Reinfeldt (M). Det handlade om Tobias Billströms uttalanden i en artikel i Dagens Nyheter men även det Billström sade för sex veckor sedan – att Moderaternas arbetsgrupp skulle diskutera volymen invandrare som kommer till Sverige.

– Det är mycket olämpliga uttalanden som han har bett om ursäkt för, och det tycker jag är bra, sade Reinfeldt.

Förvånad över kritiken

Men Billström får i dag – trots Reinfeldts kritik– tydligt stöd av en rad moderata kommunalråd som SVT har talat med. Flera tycker att Reinfeldts kritik var för hård.

– Jag blev lite förvånad faktiskt. Självklart ska sådana där uttalanden få en konsekvens, men någonstans måste man också kunna sätta det i ett lite större sammanhang, säger Fredrik Bergqvist (M), oppositionsråd i Norrköping.

– Han vill väl att Tobias Billström ska ha en väldigt tydlig linje, men samtidigt hoppas jag inte att statsministern sänder ut en signal om att vi inte ska få en debatt i Moderaterna om omfattningen av svensk flyktingpolitik, det tror jag vore fel, säger Bo Frank, kommunalråd i Växjö.

”En överreaktion”

Bo Frank och flera med honom var tvärtemot Reinfeldt positiva till det Billström sade om att diskutera omfattningen av invandringen. Kommunalrådet i Alvesta, Mats Johnsson säger till SVT att det måste man kunna göra, ”det kan man inte sopa under mattan.”

Kommunalrådet i Jönköping, Mats Gren, menar att Reinfeldts kritik var ”en överreaktion”. Och även om många i dag är kritiska till hur Billström uttryckte sig så har han ett brett stöd i partiet.

– När jag träffar politikerkollegor runt om i Sverige och vi pratar flyktingpolitik så har vi ett väldigt starkt förtroende för Tobias. Han lyssnar och för en dialog med oss som är verksamma ute i landet och har att i praktiken – inte i tv-sofforna – hantera de flyktingar som vi tar emot i vårt land, säger Bo Frank.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Kritik mot Billström

Mer i ämnet