Kommunals ordförande uttalar sig för första gången

Publicerad

Kommunals ordförande Annelie Nordström kommenterade i dag för första gången de stormiga turerna kring fackförbundet de senaste dagarna. – Jag ber tusen gånger om ursäkt för det som har gått fel. Jag lovar på heder och samvete att vi verkligen ska ta tag i allt som har kommit upp på bordet, och som behöver rättas till.

– Ingen har väl undgått den granskning av Kommunals verksamhet och ekonomi som pågår just nu. Jag har under det senaste dygnet jobbat hårt med att sätta mig in i allt material kring det här, och rådgjort med medarbetare, experter, medlemmar och inte minst förtroendevalda, säger Kommunals ordförande Annelie Nordström.

Hon vill förklara varför hon har hållit sig undan sedan avslöjandena.

– Vi har en väldigt tydlig arbetsfördelning i den lilla förbundsledning som finns i Kommunal, där Anders Bergström har den överlägset bästa insynen i den verksamhet som rör våra konferensanläggningar på Marholmen och Metropol Palais. Det är därför som Anders har fått svara på frågor om det här.

”Helt oacceptabelt”

Annelie Nordström säger att Kommunal välkomnar en kritisk granskning. Hon tycker att det är helt oacceptabelt att det har förekommit porrstjärnor och reklam för alkohol på Metropol Palais. Detta beteende är inte förenligt med Kommunals värdegrund, menar hon.

– Det är givetvis helt oacceptabelt. När vi fick kännedom om det avbröt vi alla kontakter med den här arrangören. Det kan naturligtvis diskuteras om den här restaurangen är en lämplig satsning, det ska vi verkligen se över grundligt nu.

Hon tycker att det är djupt olyckligt att Anders Bergström flera gånger har övernattat på den exklusiva konferensanläggningen Marholmen i Stockholms skärgård utan att betala. Bergström avgår nu som kassör och tredje vice ordförande. Nordström säger att hon själv, av misstag, har övernattat på Marholmen en gång utan att betala.

– Det är djupt beklagligt. Jag är noga med att betala för mig och det ska självklart inte ske igen.

Erkänner att det har bjudits på stora alkoholmängder

Annelie Nordström medger att det har förekommit alldeles för mycket alkohol på Kommunals fester.

– I samband med vissa fester har det druckits alldeles för mycket, i en mängd som inte har varit försvarlig eller förenlig med vår policy. Vi har varit för generösa helt enkelt. Vi har tidigare i år satt igång en egen intern granskning av vår alkoholkultur. Det ledde till att vi minskade ransonen vid den här julfesten. Vi vill verkligen ta tag i den alkoholkultur som har förekommit, och det avser vi nu att göra.

Hon hävdar att ingen i förbundsstyrelsen eller förbundsledningen har känt till att det har förekommit porrstjärnor i lokalerna. Kontrollen har varit dålig för att det inte har funnits några nyskrivna riktlinjer från Lyrans styrelse om vilka typer av arrangemang som får förekomma i lokalerna, menar Annelie Nordström.

– Man hade bara muntligen meddelat vad man tyckte var lämpligt, säger hon.

Nu ska Kommunal se över deras policy kring vilka aktiviteter som får förekomma i lokalerna.

Kommer inte att avgå

Fackförbundets ordförande tycker att det är väldigt trist att vara ordförande vid en sådan här situation och säger att det finns all anledning att be alla medlemmar och förtroendevalda om ursäkt.

Annelie Nordström kommer inte att avgå eftersom hon känner att hon har tillräckligt många medlemmars, de anställdas och de förtroendevaldas förtroende, trots att fackförbundet har mötts av kritikstormar.

– Sedan jag tillträdde 2010 har jag trots allt lett förbundet till att växa och bli en starkare kraft i opinionsbildningen, säger hon.

Miljonförluster på lyxkrogar

I går avslöjade Aftonbladet att fackförbundet gör miljonförluster på att driva lyxkrogar i Stockholm. Trots att krogsatningen har gått dåligt har Kommunal fortsatt att spendera medlemmarnas pengar på att hålla krogarna vid liv. Dessutom har en del av pengarna gått till att finansiera styrelseledamöters lyx- och representationsresor.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Skandalen inom Kommunal

Mer i ämnet