Foto: Scanpix

Kommuner ratar skolfotot

Publicerad

I dagarna får många familjer sina barns skolfoton hemskickade. Men höga priser och krångliga betalningsmodeller gör att flera kommuner nu tänker i nya banor om fotograferingen.

Det glimrar i ögonen på systrarna Elmqvist när gamla skolfoton plockas fram hemma i lägenheten i Täby utanför Stockholm. De tycker alla tre att den årliga fotograferingen är viktig, särskilt de gruppfotografier som hamnar i skolkatalogen och som kommer att studeras ingående av de flesta elever.

Men när skolbarn vill ha såväl grupp- som enskilda elevfotografier, och skolkatalogen därtill, kan det knipa ekonomiskt för deras föräldrar. Varje år hamnar flera av dem hos Kronofogden, vilket inte förvånar trebarnsmamman Therese Elmqvist.

Invecklade betalningsmodeller

Fotopaketen för hennes döttrar kostar sammanlagt över 1.500 kronor årligen. Och fotoföretagen använder ofta invecklade betalningsmodeller som kräver snabb handling.

– Man får ju hem allting och måste aktivt skicka tillbaka det man inte vill ha, och alltid inom en viss tid, annars måste man betala automatiskt. Har man barn i olika skolor blir det mycket att hålla reda på. Den ena ska ha si den andra ska ha så, säger hon.

Tar bort skolfoton

Det är upp till varje skolledning att välja fotoföretag. Men på vissa håll i landet har kommunen satt ned foten. Efter klagomål på kostnaderna upphör den enskilda elevfotograferingen i Gävles grundskolor från och med i höst. I fortsättningen tas bara gruppfoton som ska vara gratis. Samma sak diskuteras i Hudiksvalls kommun. Och i Solna har skolfotot för förskolebarn tagits bort helt, eftersom det drabbar de som har skyddad identitet.

Ingen funktion längre 

Therese Elmqvist har köpt otaliga skolfoton genom åren för att barnen tycker att det är roligt att ha. Men när de nu börjar komma upp i tonåren hoppas hon att magin med katalogen ska avta. Med alla fotografier som tas av privatpersoner i dag ser hon själv ingen funktion med skolfotot.

– Det är en sådan vedertagen grej att man skolfotograferas så det bara slinker emellan. Man kan undra vad den har i skolan att göra egentligen, barnen i dag använder ju inte fotona på samma sätt som man själv gjorde när man bytte med varandra, säger hon.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.