Kommuner redo inför bärsäsongen

Publicerad

I år väntas 9 000 bärplockare jobba i finska och svenska skogar under den 60 dagar långa bärsäsongen, enligt Livsmedelsföretagen. De första har redan anlänt.

I juli förra året anlände 500 bärplockare till Mehedeby, en ort med några hundra invånare i Tierps kommun i Uppsala län. De flesta var från Bulgarien, och vissa av dem kom att leva under svåra förhållanden i bärskogen. Det slutade med att bulgariska ambassaden skickade hem flera hundra personer i bussar.

Är bättre förberedda

Nu har de första bärplockarna för i år anlänt till Mehedeby. Enligt tillförordnade kommunchefen i Tierp, Roger Kjetselberg, är kommunen bättre förberedd den här gången.

-Vi lärde oss en hel del förra året så vi har väldigt bra rutiner för att kunna möta något som liknar det som hände då, säger han.

Jourtelefon dygnet runt

Kommunen har daglig kontakt med markägare och polis, och en jourtelefon som tar emot frågor dygnet runt har upprättats.

Polisen i Tierp har redan medverkat på flera informationsmöten med boende och markägare i Mehedeby med omnejd. I år kommer polisen bland annat hålla utkik efter misstänkt brottslighet.

-Förra året grep vi en person misstänkt för människohandel, men förundersökningen lades ner, säger tillförordnade närpolischefen Örjan Brodin.

Gått igenom rutiner

I Söderhamn, som varit populärt hos utländska bärplockare sedan 2006, är stämningen lugnare.

-Vi har gått igenom de rutiner som har upparbetats de senaste åren. Som tidigare år kommer bärhandeln att hjälpa till med information och med sopsäckar för att underlätta sophanteringen, säger Lars Stål, teknisk chef i Söderhamns kommun.

Den första delegationen med bärplockare väntas till Söderhamn till helgen.

På bulgariska ambassadens hemsida informeras det om att ambassaden i år bara ordnar hemtransport åt dem som har någon i hemlandet som kan betala en del av hemresan.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.