Nästan nio av tio kommuner räknar med att lämna skatten oförändrad eller sänka den nästa år. Foto: TT

Kommunerna positiva inför nästa år

Publicerad

2016 kommer att bli ett bra år, tror de kommuner som svarat på en enkät som Ekot i Sveriges radio gjort. Nästan nio av tio räknar med överskott.

Kommunernas budgetar är i god balans, visar svaren från 254 av 290 kommuner som tillfrågades i november. 87 procent räknar med överskott och endast fyra procent räknar med underskott nästa år.

Därmed lär det inte bli skattehöjningar i någon större utsträckning. 86 procent av kommunerna räknar med att skatten kommer att vara oförändrad och två procent, motsvarande fem kommuner, planerar att sänka skatten.

Sveriges kommuner och landsting (SKL) delar kommunernas ljusa bild av ekonomin nästa år. Utöver en allmänt stark ekonomi så tillkommer de åtta miljarder som staten skjuter till för flyktingmottagande.

– Sverige går ju bra. Sysselsättningen ökar och skatteunderlaget växer i en väldigt snabb takt under 2016. Sen, framgent, ser det mycket dystrare ut, säger Bettina Kashefi, chefekonom på SKL till Sveriges radio Ekot.

Från 2017 förutspår SKL sämre tider för kommunernas ekonomier, med färre nya jobb och minskade intäkter. Då ser SKL också växande kostnader, främst på grund av en åldrande befolkning, men också på grund av flyktingmottagandet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer