KU: Förtroendet skadat för Riksrevisionen

Uppdaterad
Publicerad

Trots medgivna misstag anser riksrevisorerna Margareta Åberg och Ulf Bengtsson att de kan sitta kvar. Det anser även konstitutionsutskottet, berättade ordförande Andreas Norlén när KU höll en presskonferens efter utfrågningen.

De tre riksrevisorerna Margareta Åberg, Ulf Bengtsson och Susanne Ackum fick på fredagen ge sin syn på krisen inom Riksrevisionen. Det handlar om bortlovade tjänster, jäv och inblandning i andras ärenden.

I flera fall medger de att fel har begåtts.

Kritik mot Riksrevisionen

Susanne Ackum har redan beslutat att avgå, men de andra anser att de kan sitta kvar. Den slutsatsen har även KU kommit fram till.

– Det finns inte skäl att ta initiativ att entlediga de två kvarvarande riksrevisorerna, sa KU:s ordförande Andreas Norlén under presskonferensen.

Enligt honom gav dagens utfrågning ”värdefull information och en bred bild” av riksrevisorernas syn på det som har hänt. Riksrevisorerna har inte begått några brott i eller utanför tjänsten, de har heller inte komprometterat granskningsarbetet genom att begära eller ta emot instruktioner om hur granskningen ska gå till.

”Förtroendet är skadat”

Därför anser KU inte att de misstag som har begåtts är tillräckligt allvarliga för att entlediga Margareta Åberg och Ulf Bengtsson.

– Kraven för att avsätta en riksrevisor är mycket höga, de bör vara mycket höga, och vi gör i dag bedömningen att de inte är uppfyllda, sa Andreas Norlén.

– Däremot är det uppenbart att förtroendet för Riksrevisionen och riksrevisorerna är skadat efter det som har hänt och det kommer krävas arbete för att återupprätta det här förtroendet.

KU kommer att föreslå att en utredning av Riksrevisionen ska tillsättas där man bland annat ska titta på hur riksrevisorer väljs. Inom kort kommer man också att påbörja en rekryteringsprocess för att ersätta Susanne Ackum.

På frågan hur KU reagerar på Riksrevisionens beroende av Finansdepartementet svarade Andreas Norlén att det är en fråga som man ska titta på i utredningen.

– Då kanske inte primärt rekryteringen av riksrevisorer utan medarbetare längre ned i organisationen. Det är viktigt att man där har en bredd av olika bakgrunder så att man inte riskerar att få institutionellt jäv.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kritik mot Riksrevisionen

Mer i ämnet