Statsminister Stefan Löfven (S) och KU:s ordförande Karin Enström (M) samt Per Hall, rättschef i statsrådsberedningen. Foto: Jessica Gow, TT

Konstitutionsutskottet håller pressträff

Uppdaterad
Publicerad

Riksdagens konstitutionsutskott (KU) håller pressträff med anledning av den granskning av regeringen och dess arbete som man gjort under hösten. KU påtalar brister i tolv av de 30 ärenden man har behandlat. KU är helt eniga i uttalandet, säger Karin Enström (M), ordförande för KU.

Sammanlagt åtta ministrar frågades ut av utskottets ledamöter, bland annat statsminister Stefan Löfven, finansminister Magdalena Andersson, utrikesminister Ann Linde samt försvarsminister Peter Hultqvist.

Granskningen, som bygger på riksdagsledamöternas anmälningar till KU, har bland annat handlat om hanteringen av uppgifterna om att Iraks försvarsminister varit bosatt i Sverige och att han misstänks för brott. KU har även granskat uppgifterna om att regeringskansliet fått information om att en officer har gjort karriär inom Försvarsmakten på falska meriter utan att föra informationen vidare till Försvarsmakten.

Ifrågasätter att information inte nådde fram

Ett av de tolv ärenden som KU nu lyfter är hanteringen av uppgifter om Iraks försvarsminister. KU ställer sig frågande till bedömningen att varken utrikesminister Ann Linde (S) eller försvarsminister Peter Hultqvist (S) behövde informeras om situationen.

– Det är märkligt att informationen inte nått försvarsministern eller utrikesministern, säger vice ordförande Hans Ekström (S).

Samma kritik har KU mot att de båda ministrarna inte fick information om den så kallade falska officeren, som Kustbevakningen bedömde vara olämplig.

KU ifrågasätter att frågan inte följdes upp i kontakterna mellan försvarsmakten och försvarsdepartementet. Om frågan hade följts upp så hade regeringskansliet fått information om att personen tidigare hade haft uppdrag vid Natos militära högkvarter tidigare än i samband med medierapporteringen.

KU har även granskat hanteringen av ett tillståndsärende om utbyggnad av ett raffinaderi i Lysekil där man funnit brister i hanteringen av tillåtlighetsprövning.

KU:s årliga granskning av att regeringen följer reglerna för regeringsarbetet består av två delar. Den ena går ut på att kontrollera om ministrarna handlat korrekt. Den andra delen är en allmän granskning.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.