Efter SVT:s reportage – nu ger Konsumentverket hjälp

Uppdaterad
Publicerad

Nu går Konsumentverket ut med en officiell varning för företaget Vistacloud, som SVT tidigare rapporterat om. Efter ett 30-tal anmälningar på kort tid ger verket råd till dem som lurats av Vistacloud.

Vistacloud lägger ut falska erbjudanden på nätet om billiga presentkort. Enligt annonserna kan man köpa presentkort värda 100 kronor hos kända företag för 10 kronor. SVT rapporterade i går om en av dem som drabbats och blivit av med nästan 1.500 kronor.

Men de som nappat på erbjudandet har ofrivilligt blivit abonnenter på en digital lagringstjänst, med en månadskostnad på flera hundra kronor.

När SVT i går kontaktade Konsumentverket angående Vistacloud, var verkets råd till dem som lurats att anmäla till Allmänna Reklamationsnämnden, ARN, eller kontakta kommunens konsumentvägledning.

Erik Fröcklin, jurist på Konsumentverket, sade till SVT att verket inte kunde agera eftersom företaget är danskt.

Men i dag berättar Konsumentverket på sin webbplats att det går att få hjälp från Konsument Europa, som är en fristående enhet inom Konsumentverket.

Bör bestrida avtalet

På Konsument Europas webbplats uppmanas de som drabbats att kontakta Vistacloud via epost eller brev. Om de inte tecknat något abonnemangsavtal bör de bestrida avtalet skriftligen till företaget.

Det går också att åberopa en lagstadgad ångerrätt på 14 dagar. Ångerrätten kan vara upp till ett år om företaget inte har informerat om den.

Om Vistacloud vägrar godta reklamation eller ångerrätt kan Konsument Europa bistå med information, rådgivning och assistans genom medling. Då skickas ärendet till systerkontoret i Danmark.

De som behöver assistans uppmanas att kontakta Konsument Europa. För att kunna få assistans måste man skicka med ett underlag som består av orderbekräftelse, reklamationsbrev/ångerrättsmeddelande samt Vistaclouds svar.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer