Foto: Scanpix

Konsumtionen av kött minskar  

Publicerad

För första gången sedan 2009 minskar konsumtionen av kött i Sverige. Det visar siffror från Jordbruksverket som Ekot tagit del av.         

Under årets första sju månader minskade konsumtionen av de dominerande köttslagen gris och nöt med 2 procent. Jordbruksverket tycker det är för tidigt att dra några slutsatser om varför konsumtionen minskat. Men prisökningen på kött i tider av ekonomisk oro tros ha betydelse.

– Kött är ett livsmedel där vi är priskänsliga. Stiger priset minskar man köttkonsumtionen eller väljer billigare kött, säger Åsa Lannhard Öhberg, handläggare på Jordbruksverket, till Ekot.

En annan trend är att vi äter allt mer utländskt kött medan svensk produktion minskar. Enligt Jordbruksverket får det flera följder, bland annat att slaktindustrin står med överkapacitet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer