Foto: SVT

Kontantförbud ska stoppa metallstölder

Publicerad

Metallstölder har ökat kraftigt och kan leda till stora trafikproblem. Nu föreslår en utredning till regeringen att ett kontantförbud ska införas vid handel med metallskrot.

Metallstölderna har ökat kraftigt i takt med de stigande råvarupriserna. De kan orsaka enorma problem, inte minst för tågtrafiken när tjuvarna stjäl kopparkabel.

I dag lämnas en utredning till näringsdepartementet där regeringens utredare föreslår att ett förbud införs mot att använda kontanter, checkar och postväxlar vid handel med metallskrot. Det välkomnas av branschen.

– Man hindrar folk från att avsätta metall och få kontant betalning och det är ju något som tyvärr sker med grå sektorn. Vi jobbar ju nästan bara med företag, den mängden skrot en privatperson kan ha är ytterst liten, så det här lagförslaget träffar ju precis rätt och vi är väldigt glada i dag, säger skrothandlaren Felix Lindberg, styrelseledamot i branschorganisationen Återvinningsindustrierna.

Oseriösa handlare stoppas

Ett frivilligt kontantförbud finns redan i dag hos många som handlar med skrot, men genom det lagstadgade förbudet ska de oseriösa handlarna stoppas och polisen få bättre verktyg för att utreda stölderna. Dessutom ska en anmälningsplikt införas för skrothandel.

Utredaren vill även att en sanktionsavgift ska införas och att Skatteverket blir tillsynsmyndighet.

Positivt exempel

– I England fick man ner brottsligheten med metallstölder med 80 procent genom ett kontantförbud och ett skrothandlartillstånd. Man är ju på väg ditåt här och det är något vi hoppas på. Det här är något som inte bara drabbar Trafikverket, det drabbar industrin och oss företag, alla blir bestulna, säger Felix Lindberg, styrelseledamot Återvinningsindustrierna.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer