Enligt Valmyndigheten låg den mänskliga faktorn bakom säkerhetsluckan. Personerna på bilden har inget samband med artikeln. Foto: TT

Säkerhetslucka hos Valmyndigheten avslöjad vid specialkontroll

Publicerad

Statliga Valmyndigheten har upptäckt en lucka i sitt säkerhetssystem. Ett av myndighetens användarkonton har funnits kvar i två månader efter att ägaren slutat på myndigheten. Felet upptäcktes efter en specialkontroll i helgen sedan SVT Nyheter ställt frågor om IT-säkerhet.

Valmyndighetens IT- och kommunikationschef Carl Sjöberg betonar att det inte finns något som tyder på att kontot använts under tiden som gått, och framhåller att personen som hade kontot inte haft tillgång till några uppgifter som kunde hota rikets säkerhet.

Men Carl Sjöberg ser ändå allvarligt på det inträffade.

– Det är ingen bra situation. Så är det.

Varför inte?

– Vi ska ju inte ha den situationen hos oss över huvud taget. Det är inget som ger ett förtroendeingivande kapital för allmänheten.

Kontroll efter SVT-frågor

Felet upptäcktes vid en genomgång som Valmyndigheten gjorde i helgen efter att SVT ställt frågor om IT-säkerheten.

Kontona kontrolleras rutinmässigt en gång om året enligt Carl Sjöberg, men inget liknande ska ha upptäckts vid tidigare tillfällen.

Så det här är ett ovanligt misstag?

– Ja det är en anomali.

Ska ni ta reda på var det gick fel?

– Jag vet att det är den mänskliga faktorn och vi har hanterat situationen.

Kontot är nu nedsläckt.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer